14 Mart 2019

2019 Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı Etkinlikleri 2: Rektörümüz, Şehit Alpaslan Yazıcı Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde Söyleşiye Katıldı

              Rektörümüz Prof. Dr. Ersan Aslan, Üniversitemiz ve İslam Bilim Tarihi Araştırmaları Vakfı (İBTAV) ile TÜBİTAK arasında imzalanan Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı Protokolü kapsamında yapılan Bilim Söyleşileri etkinliğinde Şehit Alpaslan Yazıcı Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri bir araya geldi.

 “Gelecek Bilimdir” konulu söyleşide Rektörümüz Prof. Dr. Ersan Aslan, öğrencilere Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı kapsamında yürütülen faaliyetleri, bilim tarihine Müslüman ve Türk bilim insanlarının yaptıkları katkıları anlattı ve ülkemizde geçmişten bugüne yaşanan teknolojik gelişme ve faaliyetlerden örnekler vererek yüksek teknolojili ürünlerin önemini vurguladı. Söyleşiye, TÜBİTAK yetkilileri, Şehit Alpaslan Yazıcı İmam Hatip Lisesi öğretmen ve öğrencileri katıldı. 

TÜBİTAK yetkilileri tarafından yapılan TÜBİTAK Bilim Merkezleri ve Popüler Bilim Dergileri konulu bilgilendirme sunumu ile başlayan etkinlikte, kendimizi ve geçmişimizi bilmemizin önemine değinen Rektörümüz Prof. Dr. Ersan Aslan,  “Tarihimizde 7. ve 8. yüzyıldan itibaren bilimsel çalışmalar yapmışız. Hem doğuya hem de batıya katkılar oluşturmuşuz. Bizim geçmişimizde Biruni, Cezeri, Farabi, İbni Sina, Uluğ Bey, Mimar Sinan gibi bilim tarihine damga vurmuş isimler var. Dünya medeniyeti Avrupa merkezli olarak kurulmuş sadece Avrupa’daki gelişmeleri ön plana almıştır. Rahmetli Fuat Sezgin Hocamızın hocası Helmut Ritter, dünya medeniyetini anlamak için en doğudan en batıya kadar bütün medeniyetlerin anlaşılması gerektiğini ve bunların içinde İslam Medeniyetinin ise mutlaka anlaşılması gerektiğini ifade ediyor. Fuat Sezgin Hocamız da İslam Medeniyetinin anlaşılmasına ömrünü vakfetmiş bir insandı.

Özgürlük ve İstiklal Olmadan Bilimsel Çalışmaların Bir Anlamı Yok

Geçmişten günümüze kahramanlıkları ve yürüttükleri bilimsel faaliyetlerle milletimizin takdir ve sevgisini kazanmış önemli kadınlara değinen Rektörümüz, “Nene Hatun, Kurtuluş Savaşı’nda Erzurum’da düşmanla savaşmış, cephane taşımış bir annemizdir. Halide Edip Adıvar, cephe gerisinde yazılarıyla, konuşmalarıyla halkımıza moral vermiştir. ABD'de Minnesota Duluth Üniversitesi'nde doktora öğrencisi olan Burçin Mutlu Pakdil, daha önce gözlemlenmemiş bir çift halkalı galaksi (yıldız kümesi) keşfetti ve bu galaksi Burçin Mutlu Pakdil’e ithafen "Burçin’in Galaksisi" olarak adlandırıldı. Antartika’da bilimsel faaliyetler yapmak üzere giden 12 kişilik ekibimizin başında Doç. Dr. Burcu Özsoy var. Diyebilirsiniz, ‘Hocam burada bilim ve bilimsel faaliyetler üzerine konuşuyoruz. Nene Hatun ve Halide Edip Adıvar’dan neden bahsediyorsunuz?’ Çünkü özgürlük ve istiklal olmadan bilimsel çalışmaların bir anlamı yok. Onlar bugünlere gelmemize vesile olan değerli insanlardan iki tanesidir. Sizlerin de öğrenci olarak üzerine düşen şey eğitim-öğretim sürecinizi en iyi şekilde tamamlamaktır. Hepinizin dünyayı değiştirecek güzel bir hayali olsun. Bahsetmiş olduğumuz bilim insanları nasıl değiştirmişse siz de öyle değiştireceksiniz” şeklinde konuştu.