30 Nisan 2019

Yurtdışı Türkler Ve Akraba Topluluklar Başkanı Abdullah Eren, Uluslararası Öğrencilerimizle Bir Araya Geldi.

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı Abdullah Eren, Üniversitemizde öğrenim gören uluslararası öğrencilerle bir araya geldi. Abdullah Eren’in Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) hakkında bilgi verdiği ve uluslararası öğrencilere yönelik çalışmaları anlattığı konferansa Rektörümüz Prof. Dr. Ersan Aslan, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Mehmet Başalan, dekanlarımız, akademik ve idari personelimiz ile uluslararası öğrencilerimiz katıldı.

Uluslararası öğrenciler adına konuşma yapan doktora öğrencisi Mehdi Oktay, 7 yıldır bulunduğu Türkiye’nin kendisine yeni bir dil, yeni arkadaşlar ve unutulmaz anlar hediye ettiğini ifade etti.  Mehdi Oktay, “Biz uluslararası öğrenciler olarak, ülkemize giderken Türkiye’den bir parça götürüyoruz. Gittiğimiz yerlerde Anadolu insanının misafirperverliğini anlatıyoruz. Tatil dönüşümüzde buradaki eş, dost, arkadaşlarımıza kendi kültürümüzü getiriyoruz. Uluslararası öğrenciler olarak bizler de Türkiye’de çeşitli sıkıntılar yaşayabiliriz. İşte bu noktada YTB’yi, üniversitemizi, hocalarımızı yanımızda görmek bizlere ayrı bir mutluluk veriyor. Buradan mezun olduktan sonra ülkemiz ve Türkiye arasında kültür ve ticaret elçisi olarak iki ülke arasında köprü olmaya gayret edeceğiz” dedi.

Rektörümüz Prof. Dr. Ersan Aslan, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı Abdullah Eren’in Üniversitemize yaptığı ziyaretten dolayı duyduğu memnuniyeti ifade etti. Uluslararası öğrencilerimizin Türkiye ile farklı ülkeler arasında maddi ve manevi önemli bir bağlantı olduğunu belirten Rektörümüz, “Sayın Cumhurbaşkanımızın ‘ Biz sadece ülkemizin içindeki  insanların refahı için çalışmıyoruz. Tüm dünya insanlarının refahı için çalışıyoruz’ diye bir ifadesi var. Bu anlamda, bunu gerçekleştirebilmenin yolu hem ülke içinde, hem de gönül coğrafyamızdaki bütün kardeşlerimizle bir araya gelmek, tanışmak, tanışıklığı dostluk mertebesine getirmek, dostluğun da devamını sağlamaktan geçiyor. Sizin ülkeleriniz için baktığımızda Türkiye sizin ileri bir karakolunuz, bizim açımızdan da sizin ülkeleriniz bizim ileri karakollarımız ve bağlantı kuracağımız dostlarımızdır. Ama bu bağlantı sadece el ele tutuşmakla sınırlı kalmamalı. Teknoloji ve tecrübe bağımlı, geleceği hedeflemiş, geleceğin bilgi ve refah toplumunu hedeflemiş bir birlikteliği sağlamalıyız. Sizlerin bölümlerinizde, sınıflarınızda ikinci olma hakkınız yok.  Birinci olmak için çalışacaksınız. Dolayısıyla üstün performans göstererek başarılıyla mezun olursanız hem çektiğiniz hasretin ve sıkıntıların anlamı olacak hem de dünya insanına hizmet etme noktasında önemli bir başlangıç yapmış olacaksınız” dedi.

YTB olarak ülkemizde eğitim gören uluslararası öğrencilere yönelik  faaliyetler hakkında bilgi veren Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı Abdullah Eren,  başkanlık aracılığıyla gerek yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızla gerekse kardeş topluluklarla ilişkilerin güçlendirildiğini, Türkiye ve diğer ülkeler arasında ekonomik, sosyal ve kültürel olarak daha yakın ilişkiler tesis edildiğini ifade etti. Dünyanın dört bir tarafından gelen öğrencilerin hem ülkemizin asli sahipleri hem de misafiri olduğunu belirten Abdullah Eren, “ Türkiye’nin uluslararası öğrenci politikası, tamamen hoşgörü ve iletişime dayanan, sizlerin kendinizi anavatanınızda hissetmenizi sağlayacak bir tutum ve politikadır. Dünyanın farklı yerlerinden gelip Üniversite okuyorsunuz. Yarın memleketinize dönecekseniz ama neden üniversite okuyoruz ve neden buradayız? Türkiye’nin aslında uluslararası arenaya, dünyaya her mecrada  söylemek istediği bir şey var. Tüm uluslararası öğrencilerimizin Türkiye’ye geldiğinde onların bu atmosferden geçmelerini ve bu atmosferle donanmalarını istiyoruz. Şunu söylemek istiyoruz: Dünya üzerinde yanlış bir şeyler oluyor ve bizler bu yanlışlığın farkındayız. Bununla alakalı sesimizi çıkarmak istiyoruz. Bizler siyasi, iktisadi, toplumsal olarak dünyadaki sistemin sürdürülebilir olmadığını iddia ediyoruz ve bundan da eminiz. Bu hissiyatımızın paylaşılmasını ve artırılmasını istiyoruz. Türkiye’deki yaşadığınız yıllar, Türkiye’de yaşanan süreçlere ilişkin kanaatleriniz size bu öngörüyü verecektir. Bizim sizlerden ricamız lütfen Türkiye’yi ve Türk insanını iyi tanıyın. Ülkenizle Türkiye arasındaki ilişkilerin artmasına katkı sağlayın.  Bu minvalde bu sene iki çalışma yapmak istiyoruz. Birincisi Uluslararası Öğrenci Akademisi.  Bu çalışmamızla şunu yapmak istiyoruz: Sizler dünyanın farklı ülkelerinden geliyorsunuz, üniversite okuyorsunuz. Örgün öğretim dışında öğrencilerimizin Türkiye ile ilgili hangi değerlerle donandığını, Anadolu İslamı, Anadolu irfanı  dediğimiz bu toprakların mayasını oluşturan değerleri ne kadar içselleştirdiğini ya da tanıdığını bilmek istiyoruz. Bu değerlerimizi tanıtmak istiyoruz. İkinci çalışmamız da mezuniyetinizden sonra ülkenize döndüğünüzde Türkiye Mezunları Dernekleri kurarak Türkiye ile ilişkilerin devam etmesini istiyoruz. Öğrencilerimiz lütfen derslerini iyi çalışsınlar, ortalamalarını yükseltsinler. Ülkeleriniz, ülkemizle kardeş olan, gönül bağı olan ülkeler. Bu retorik gelebilir fakat hakikat bu. Sizler ülkeleriniz geleceği ve Türkiye ile kurulacak ilişkilerin mimarları olacaksınız. Lütfen Türkiye ile, üniversitenizle bağınızı koparmayın” dedi.

Konuşmasının ardından öğrencilerimizin sorularını cevaplayan Abdullah Eren’e Uluslararası öğrenciler adına Süleyman Al Tarkavi tarafından hediye verildi. Konferans, Rektörümüz Prof. Dr. Ersan Aslan’ın,  Abdullah Eren’e hediye ve plaket vermesi ile sona erdi.