Rektörümüz Prof. Dr. Ersan Aslan 2019 Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı Etkinlikleri kapsamında Kırıkkale İl Müftülüğünde “Bilimsel Mirasımız, Gelecek Tahayyülümüz” konulu konferans verdi. Nur Camii Konferans Salonu’nda yapılan konferansa İl Müftüsü Şahin Yıldırım ve Kırıkkale’de görev yapan din görevlileri katıldı.
İl Müftüsü Şahin Yıldırım’ın selamlama konuşması ile başlayan programda Rektörümüz Prof. Dr. Ersan Aslan, Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı etkinlikleri, Müslüman bilim adamlarının dünya medeniyetine yaptığı katkılar ve Müslümanların bilimde gelişme göstermelerinin nedenleri hakkında dinleyicilere bilgi verdi. Devlet adamlarının bilimsel faaliyetlere, bilim insanlarına saygı göstermesinin ve büyük destek vermesinin bilimsel gelişmenin en önemli sebeplerinden biri olduğunu ifade eden Rektörümüz, dinimizin bilimsel faaliyetlere ve öğrenmeye teşviki, dini ilimlerin yanında müspet ilim alanlarında da çalışmalar yürütülmesi, diğer din mensuplarına saygı, camilerde umuma açık yapılan dersler, 1095 yılında Nizamiye Medresesinin kuruluşu (Avrupa’dan 200 yıl önce), alimlerin camilerde kürsü sahibi olmaları, kağıt ve kalıcı mürekkep imalatı, öğrenme tutkusu ve Arap yazısının kolaylığı gibi nedenlerin de bilimsel gelişmelere katkı sağladığını ifade etti.
Rektörümüz, Prof. Dr. Fuat Sezgin’in çalışmalarıyla batıyı merkeze alan bilim tarihi anlayışını kökten değiştirdiğini belirterek, “Hocamız, bilim tarihinin Hz. Adem’den başlayıp günümüze kadar gelen bir süreç olduğunu ve buna bütün medeniyetlerin katkısı olduğunu söylüyor. Bu ifadeler Batı jargonunu, bilim tarihi jargonunu kökten değiştiren bir şeydir. Onlar ne diyor? Eski Yunan var bir de Rönesans’tan sonraki gelişme var. Hocamız bunun böyle olmadığını söyleyip taşları yerinden oynatıyor. Rahmetli Hocamız, Cumhurbaşkanımızın Türkiye’ye davetinden sonra aynı müzeden 800 eserlik bir müze daha yaptırdı. Şu anda Gülhane parkında gezi yapıp kardeşlerimize gösterebilirsiniz” dedi.
Önemli bilimsel çalışmalara imza atmış bir medeniyet olduğumuzu ve Prof. Dr. Fuat Sezgin’in çalışmalarıyla geçmişimizdeki ilim ve irfan zenginliği bizlere hatırlattığını ifade eden Rektörümüz, “Fuat Sezgin Hocamızın eserlerini okuyun ancak sadece okumakla kalmayın. Din görevlileri olarak çalıştığınız yerlerde, camilerde, Kur’an kurslarında cemaatinize okuduklarınızı mutlaka anlatın. Bunları anlatmamız lazım. Sadece televizyona, cep telefonuna bakmak yetmiyor. Vatandaşlarımızın özellikle gençlerimizin, geçmişimizi ve geçmişimizde yaptığımız büyük işleri bilmeleri gerekiyor” şeklinde konuştu.
Rektörümüz Prof. Dr. Ersan Aslan, geçmişimizde uçak ve araba üretimimiz engellense de günümüzde milli gemimizi, tankımızı, insansız hava aracımızı, helikopterimizi üretecek seviyeye geldiğimizi söyledi. Geçmişten günümüze İbnül Heysem, Meryem el Usturlabi, El Cezeri, Vecihi Hürkuş, Burçin Mutlu Pakdil gibi önemli çalışmalara imza atmış mucit ve bilim insanlarımız olduğunu belirten Rektörümüz, “8. yüzyıla baktığımızda Batı’da kimyanın babası olarak bilinen Cabir Bin Hayyan bizim medeniyetimizden çıkmıştır.10. yüzyıla baktığınızda El Biruni vardır. El Biruni , Gazneli Mahmut zamanında yaşamış gök yüzü ve yer yüzü ile ilgili tanımlamalar yapmıştır. 15. yüzyılda Uluğ Bey’in korumasında Ali Kuşçu diye bilim insanımız çıkmıştır. 16. yüzyıla geldiğimizde Takiyüddin İstanbul’da rasathane kurmuştur. O zamanlarda vardı şimdi yok mu? 21. yy’da hala varız. Antartika’da bilim üssümüz var” dedi.
Konuşmanın ardından İl Müftüsü Şahin Yıldırım, Rektörümüz Prof. Dr. Ersan Aslan’a teşekkür ederek günün anısına hediye verdi. Konferans, Rektörümüz Prof. Ersan Aslan’ın, İl Müftüsü Şahin Yıldırım’a Prof. Dr. Fuat Sezgin’in “İslam’da Bilim ve Teknik” adlı kitabını hediye etmesi ve fotoğraf çekimi ile sona erdi.






