17 Temmuz 2020

“15 Temmuz ve Sonrasında Yaşananlar” Konferansı

Adalet Meslek Yüksek Okulu Müdürü ve Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi  Dr. Öğretim Üyesi Adnan Küçük, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü münasebetiyle Kocatepe Salonu’nda “15 Temmuz ve Sonrasında Yaşananlar” konulu konferans verdi. Konferansa Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Mehmet Başalan, akademik ve idari personelimiz katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Mehmet Başalan,  hain darbe girişiminin etkilerini toplumsal olarak her alanda yaşadığımızı ve bu olaydan önemli dersler çıkardığımızı ifade etti. Prof. Dr. Mehmet Başalan,  “ Dün Üniversitemiz ile Cezayir’deki ortak üniversitelerimiz olan Blida 1 ve Blida 2 Üniversiteleri ile birlikte online Türkçe öğrenim kursu başlattık. Online olarak Üniversitemizin TÖMER(Türkçe Öğretim Merkezi) ve KUZEM (Uzaktan Eğitim Merkezi) aracılığıyla ortak bir şekilde bu programı gerçekleştirmeye başladık. Adını da 15 Temmuz Türkçe Öğrenim Kursu koyduk. Çünkü o melun çete herkese Türkçe öğrettiğini söyleyerek Türkçe olimpiyatları yapıyordu. Biz kamu eliyle bu işleri onlardan çok daha iyi yapacağımızı ifade etmek için böyle bir yola çıktık” dedi.

15 Temmuz gecesi toplumun farklı kesimlerinden, farklı meslek gruplarından insanların canı pahasına birlik ve beraberlik içinde hareket ettiğini belirten Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Mehmet Başalan, Bandırma'da yaşayan, ancak tatil için Ankara'da bulunan çocuklarını almaya geldiği gün,  darbe girişimine eşi ve çocuğuyla karşı koyarken şehit olan meslektaşı Veteriner Hekim Dr. Ramazan Konuş ve onun gibi nice kahramanları unutmamak ve unutturmamanın vazifemiz olduğunu söyledi. Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Mehmet Başalan, kendi tecrübeleri üzerinden FETÖ yapılanmasının yaptıkları nedeniyle akademik alanda yaşanılan zorluklar hakkında bilgi verdi ve uluslararası camiada Türk akademik camiası aleyhine yürütülen çalışmalara karşı akademik personelimizi çok dikkatli olmaya davet etti.

Konferans, 15 Temmuz 2016 gecesini bizzat yaşayanlardan biri olan Dr. Öğretim Üyesi Adnan Küçük’ün o gece Kızılay’da ve Genelkurmay’da çekmiş olduğu videoların izlenmesiyle başladı.

Darbe girişimine karşı koyan vatandaşlarımızla 15 Temmuz gecesini yaşamanın çok farklı bir his olduğunu ifade eden Dr. Öğretim Üyesi Adnan Küçük, “ O gün meydanlara inen insanların ölüm korkusu yoktur. İmanla, vatan ve millet sevdasıyla meydanlara indiler. Kızılay Meydanı’na indiğimde saat 00.30 civarıydı. Bazı insanlar çağrı olmaksızın haberi duyar duymaz meydanlara toplanmışlar bazıları ise Sayın Cumhurbaşkanımızın çağrısıyla toplandılar. İnsanların aklına 15 Temmuz’dan 3 yıl önce Mısır’da meydana gelen olaylarda halkın meydanları doldurduğu gelebilir. Mısırlılar 3 Temmuz 2013 darbesinden 2 gün sonra, darbecilerin her şeye kontrollerinde tuttuğu bir zeminde meydanlara indiler. Bu gösteriler 1 aydan fazla sürmesine ve yüzlerce kişi ölmesine rağmen darbe engellenemedi. Ülkemizde ise darbe girişimi duyulur duyulmaz  halkımızın ölümü göze alarak darbeyi engellemek adına meydanlara inmesi milletimizin ferasetini, bilincini ve kahramanlığını gösteriyor. 27 Mayıs, 12 Mart, 12 Eylül, 28 Şubat vs. gibi askeri müdahalelerde insanlardan fazla ses çıkmamış. İlk defa 15 Temmuz’da bu millet, kahramanca bu devlet, bu vatan, bu demokrasi benim saikiyle, ruhuyla meydanlara inmişler. Ruh diyoruz ya bir vatandaşımız F-16’lara balkondan sapanla taş fırlatıyor, bir vatandaşımız levye fırlatıyor. 15 Temmuz’un maneviyat yönü üzerinde de durmak istiyorum. Kainatta maddi bir mücadele olduğu gibi manevi, ruhi bir mücadele de vardır. O levyenin, sapan taşının fırlatılması bir ruhun yansımasıdır. Bu ruhun yansıması bu hadisenin akim kalmasında etkili olmuştur” dedi.

Konferans Şehitlerimiz için Fatiha okunması ve dinleyicilerin sorularının cevaplanması ile sona erdi.