30 Kasım 2021

KOP Bölge Kalkınma Programı Tanıtımı ve KOP Destekleri Bilgilendirme Çalıştayı Üniversitemizde Yapıldı

KOP Bölge Kalkınma Programı (2021-2023) Tanıtımı ve KOP Bilgilendirme Çalıştayı Üniversitemiz Mavi Salon'da yapıldı. Çalıştaya Kırıkkale Valisi Bülent Tekbıyıkoğlu, Rektörümüz Prof. Dr. Ersan Aslan, Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı​ Mahmut Sami Şahin, Belediye Başkan Vekili Vedat Genç, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Metin Arslan, il protokolü, sektör temsilcileri, akademik ve idari personelimiz katıldı.  

Programın açılış konuşmasını KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Mahmut Sami Şahin yaptı. KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığının kurulduğu günden bugüne güçlü bir KOP Bölgesi hayali ile çalıştığını dile getiren Mahmut Sami Şahin," Türkiye’nin güçlü bölgelere ihtiyacı olduğu teziyle, bölgemizdeki üniversiteler, yerel yönetimler, kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum kuruluşları ve özel sektör ile güç birliği yaparak çalışmalarına devam etmektedir. KOP, başta tarım ve sulama olmak üzere kültür, sosyal, turizm, kırsal kalkınma ve enerji alanlarında destek vermekte, bu destekler yerinden kalkınma anlayışıyla katılımcı bir şekilde tasarlanmakta ve uygulanmaktadır” şeklinde konuştu. 

     Rektörümüz Prof. Dr. Ersan Aslan, Kırıkkale Üniversitesi olarak KOP desteklerinden en üst seviyede yararlanma gayreti içerisinde olduklarını belirterek, “KOP İdaresi Başkanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü’ne bağlı ülkemizdeki 41 idare başkanlığından biri olarak faaliyetlerini sürdürüyor, güzel çalışmalara imza atıyor. Bu anlamda hükümetimizin koyduğu yakın gelecekteki Büyük Türkiye rüyasının gerçekleşmesinde KOP İdaresi Başkanlığı önemli bir paydaştır. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı 2021, 2022 ve 2023 bütçesine baktığımızda bütçeden en fazla pay alanın TÜBİTAK ve KOSGEB’ten sonra KOP İdaresi Başkanlığı olduğunu görüyoruz. Bunun Kırıkkale ilimiz açısından anlamı şu: Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın ayırdığı bütçe ile tüm Türkiye’nin gelişmesi, bölgelerinin gelişmesi, KOP içerisindeki 8 ilden biri olan ilimiz Kırıkkale’nin gelişmesi hedeflenmiş. Savunma sanayinin merkezlerinden biri değil, merkezinin kalbi olan, silaha adını veren şehrimiz Kırıkkale’de, Makine ve Kimya Endüstrisi gibi sektöründe önemli bir kuruluş olduğu gibi ülkemizde tek olan Silah İhtisas OSB gibi savunma sanayimize çok değerli destekler veren bir yapımız da var. Bizler Kırıkkale olarak bir araya gelerek, nitelikli projelerle Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın bütçesinden iyi bir pay almalıyız. Üniversite ve şehir olarak bu bütçeden iyi bir pay alabilmemizin yolu daha iyi projeler üretmekten geçiyor. Çünkü Kalkınma Ajansı İdaresi Başkanlığı, proje haricinde destek vermiyor. 2021-2023 yıllarını kapsayan KOP Bölge Kalkınma Programı bizim için önemli ve bu alanlarda üniversite olarak üzerimize düşen her türlü desteği vermeye hazırız. Tarım-Su alanında organik tarım bölümümüz var. Turizm alanında Turizm Otel İşletmeciliği bölümümüz var. Sanayi ve enerji derseniz mühendislik ve sosyal bilimler alanlarında katkıya hazırız. Beşeri sermaye alanında ise zaten yeterliyiz. Üniversitemizin varlığı beşeri sermayeyi artırmaktır ama bunu yaparken mutlaka bütün paydaşlarımızın ortak hareket etmesi lazım. Bizler de her türlü desteğe açığız. KOP İdaresine daha önce sunulan projelerde şöyle bir kurumsal eksiklik olduğunu gördüm: hazırladığımız projelerde AR-GE ve ÜR-GE bir arada olmalı. En azından AR-GE’nin içinde olması lazım. Örneğin tarımsal bir proje hazırlanırken içerisinde ÜR-GE’nin de olması projenin kabul edilmesinde önemli bir dayanak olacaktır. Diğer taraftan ihracat yönü güçlü olan, birden çok ülkeye ihraç edebileceğimiz projeler hazırlamalıyız. Ülkenin gelişmişliğinin temel motoru teknolojik ürün üretmektir. Bu sadece mühendislik alanında değil, her alanda geçerlidir. Bu çerçevede önümüzdeki 3 yılı kapsayan KOP Bölge Kalkınma Programı döneminde güzel çalışmalar yapalım ve Kırıkkale özelinde ülkemize güzel kazanımlar sağlayalım”  dedi.  

     Dünyanın çok hızlı bir şekilde küreselleştiğini ve değiştiğini söyleyerek sözlerine başlayan Kırıkkale Valisi Bülent Tekbıyıkoğlu, “Dünya çok hızlı bir şekilde küreselleşiyor dünün bilgisi bugün eski olmaya başladı. Ülkeler bu yarıştan düşmemek için kendi imkânlarını, kendi potansiyellerini mümkün olduğu kadar her sektörde kullanmaya ve bunu açığa çıkarmaya çalışıyorlar. Ben ileri teknoloji üretiyorum ağır sanayi üretmeyeyim veya tarımsal ürünleri arka plana atayım bunu başka milletler üretsin ben bu şekilde bir yoğunlaşma yapayım demiyor. Bunu bir milli güvenlik meselesi olarak görüyor ve o sektörlerin de takibini o şekilde yapıyor” dedi.  

    Her bölgenin kendi topografyasına, coğrafyasına ve iklimine göre fırsatlarını ortaya çıkarması amacıyla bölge kalkınma ajanslarının teşkil edildiğini, ilimizin çok geniş tarım arazilerinin olduğunu ve bunu el birliğiyle ön plana çıkarılacağını söyleyen Vali Bülent Tekbıyıkoğlu, “Bir defa çok geniş tarımsal arazilerimiz var bu sulanamıyor. Bunu el birliğiyle açığa çıkartacağız. Elbirliği içerisinde potansiyel enerjimizi, kinetik enerjiye çevireceğiz. Proje sayısı bakımından da bende büyük bir eksiklik gördüm. Proje kapasitemizi de artıracağız” diye konuştu. 

Açılış konuşmaları ile başlayan çalıştay, KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı uzmanları tarafından yapılan sunumlarla devam etti. Yapılan sunumların ardından ‘Tarım’, ‘Sulama’, ‘Enerji-Sanayi’, ‘Kültür-Turizm-Sosyal’ konu başlıklarında oturumlar düzenlendi. 

Haber Tarihi: 30.11.2021