01 Mart 2022

Yahya Kemal Konferans Salonu’nda ‘Özgürlüğe Vurulan Pranga 28 Şubat ‘ Konulu Konferans Düzenlendi

Üniversitemiz Kültür, Ahlak ve Medeniyet Topluluğu tarafından Yahya Kemal Konferans Salonu’nda ‘Özgürlüğe Vurulan Pranga 28 Şubat‘ konulu konferans düzenlendi. Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Saffet Nezir ve Üniversitemiz Sinan Safter Peker Camii İmam Hatibi Ahmet Temur’un konuşmacı olarak katıldığı konferansa öğrencilerimiz, akademik ve idari personelimiz katıldı. 

Kuran-ı Kerim tilaveti ile başlayan konferansın açılış konuşmasını Kültür, Ahlak ve Medeniyet Topluluğu başkanı Muhammed Yıldırım yaptı. Muhammed Yıldırım konuşmasında “Türkiye tarihine ‘postmodern darbe’ adıyla geçen 28 Şubat’ın üzerinden 25 yıl geçti. 28 Şubat, başörtüsü ile üniversitelere girmek isteyen öğrenciler için kurulan ikna odaları, İmam Hatip okullarının tehdit olarak görülerek öğrenci sayısının düşürülmesi, topluma korku ve tehlike telkini verilerek irtica söylemleriyle, sahte şeyh ve hocalarla İslam’ın kötü gösterilmeye çalışılması çabalarıyla hatırlanan, gençlerimizin geleceklerinin elinden alındığı, toplumsal vicdanın yara aldığı kara bir leke olarak hafızalarda kaldı” dedi. 

Program,  TRT tarafından hazırlanan 28 Şubat belgeselinden görüntülerle devam etti. 

28 Şubat döneminde üniversite öğrencisi olan ve süreci yakinen yaşayan Üniversitemiz Cami İmam Hatibi Ahmet Temur, “28 Şubat’ın gerçekleştiği dönemde İlahiyat Fakültesinde öğrenciydim. 28 Şubatta en fazla baskı İmam Hatip liseleri, üniversite ve okullar üzerindeydi. 28 Şubat sürecinde yönetim, baskısını başörtülüler üzerinden gösteriyordu ama toplumun her kesimi büyük sıkıntılar içerisindeydi.  Tabiri caizse sorun olarak gördükleri her şeyi kökten kurutma çabası içine girmişlerdi. İrtica, laiklik gibi söylemlerle bütün geleceğimiz, hayallerimiz birkaç kişinin, bir zümrenin kararıyla tamamen ortadan kaldırılmak isteniyordu. On binlerce gencimiz, memurumuz, devlet dairesi çalışanları bu süreçte etkilendi” dedi. 

Bir akademisyen olarak süreci yaşayan Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Saffet Nezir, 28 Şubat’ın ülkemizde kültürel, sosyal ve ekonomik olarak önemli çalışmalar yapıldığı bir dönemde meydana geldiğini, yapılan çalışmaların öncelikle devletin ve vatandaşların faydası gözetilerek yapılmasından rahatsız olan güçlerin, irtica gibi bahanelerle 28 Şubat sürecini başlattığını söyledi. Prof. Dr. Saffet Nezir, katsayı uygulaması gibi uygulamalarla İmam Hatip lisesi mezunlarının istedikleri bölümleri tercih etmesinin engellendiğini, üniversite kazanan kız öğrencilerin de başörtüsü yasağı sebebiyle eğitim haklarının ellerinden alındığını, 28 Şubat döneminde birçok akademisyenin ‘irticacı’ olarak adlandırılıp görevlerine son verildiğini söyledi.   

Konferans, Kültür, Ahlak ve Medeniyet Topluluğu Danışmanı Doç. Dr. Kayhan Atik’in konuşmacılara hediye vermesi ile sona erdi.