14 Mart 2022

Tıp Fakültemiz 14 Mart Tıp Bayramını Kutladı

Üniversitemiz Tıp Fakültesinde 14 Mart Tıp Bayramı kutlama programı düzenlendi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan programa Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Mehmet Başalan, Üniversitemiz Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Esra Dilek Keskin, Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Turgut Deniz, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Öznur Öztosun Çaydere, öğretim üyeleri ile öğrencilerimiz katıldı. 

Programın açılış konuşmasını yapan Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Meral Saygun, “14 Mart 1827'de, II. Mahmut döneminde, Hekimbaşı Mustafa Behçet'in önerisiyle ilk cerrahhane, Şehzadebaşı'daki Tulumbacıbaşı Konağı'nda Tıphane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire adıyla kurulmuştur. Bu tarih, Türkiye'de modern tıp eğitiminin başladığı gün olarak kabul edilir ve okulun kuruluş günü olan 14 Mart, "Tıp Bayramı" olarak kutlanmaktadır. Günümüzden, 103 yıl önce Birinci Dünya Savaşı bitmiş, Mondros Mütarekesi imzalanmış, İstanbul işgal edilmişti. Haydarpaşa Tıbbiyesi’nin de bir bölümü işgal altındaydı. O gün, Haydarpaşa’da tüm öğrenciler, Tıphane-i Amire’nin o güne kadar hiç kutlanmayan 92. kuruluş yıldönümünü bahane ederek büyük salonda toplandılar. Tepkilerini bu şekilde dile getirmeye çalışan öğrencilerin törenine Dr. Fevzi Paşa, Dr. Besim Ömer Paşa, Dr. Akil Muhtar (Özden) gibi dönemin ünlü hocaları da katılmıştır. Tıbbiyeliler büyük bir coşku ile hem ilk tıp okulunun açılışını kutladılar, hem de işgali protesto ettiler. Böylece 14 Mart 1919 bir özgürlük ve bağımsızlık hareketi olarak tarihimizde kutlanan ilk Tıp Bayramı oldu. Sonuçta; bir yurt savunma hareketi ile başlayan 14 Mart Tıp Bayramı kutlamaları; temel özü fedakarlık olan tıp mesleği çalışanları tarafından, sahip çıkılması gereken önemli bir gündür. Mart ayında anacağımız, 1915 Çanakkale Harbi'ne katılan kahraman Türk gençleri arasında, tıbbiyelilerin de olduğunu unutmamalıyız. İstanbul Tıp Fakültesi'nin ilk yılında, asistanından profesörüne kadar hemen hemen bütün öğretim kadrosu, çoğu gönüllü olarak askere alındığından, 1914 yılında fakülte açılamamış, 2. Tümenle Çanakkale' ye gidenlerin çoğu şehit düşmüş geriye kalanların da bir kısmı terhis edilmemiştir. 1915 de Çanakkale’de yaşanan kayıplar nedeniyle İstanbul Tıp Fakültesi 1921 de mezun verememiştir. Tüm şehitlerimizi saygıyla anıyoruz” dedi.

Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Dilek Keskin, “Tüm sağlık çalışanları olarak meslek hayatımız boyunca 14 Martlarda hep Tıp bayramının gururunu yaşarken aynı zamanda sorunlarımızı tartıştığımız etkinlikler düzenlenirdi. Ancak bu yıl mesleki sorunlarımız, özlük haklarımız, hekimlerin ağır koşullarda çalışırken karşılaştıkları hukuki ve idari problemler kendilerini nasıl koruyabilecekleri gibi giderek zorlaşan çalışma koşullarını tartışıyoruz. Hekimler için çok zorlu geçen pandemi sürecinde hekimler ve sağlık çalışanları gece-gündüz, bayram demeden hastaları iyileştirmek için can siperane bir gayret gösterdiler. Aşının olmamasına ve covid hakkında yeterli bilgimiz olmamasına rağmen hekimler, kendilerinin ve ailelerinin hayatını riske atarak çalıştılar.  Bu süreçte kaybettiğimiz kıymetli hocalarımız, meslektaşlarımız ve sağlık çalışanlarını saygı ve rahmetle anıyor, ailelerine sabırlar diliyorum. Tarihimiz boyunca hekimlerimiz gerektiğinde vatanları için gözlerini kırpmadan fedakarlıklar yaptılar ve biz de halen mesleğimizi icra ederken pek çok sorunu aynı anda çözmeye çalışıyoruz. Bizler yemin ederek mesleğe adım atmış tıbbiyeliler olarak, bizden sonraki nesillerin, genç meslektaşlarımızın aynı sorunları yaşamaması için çalışma koşullarımızın acilen düzenlenmesi gerekmektedir. Umarım bugün ağır çalışma koşullarımızı ve hekime şiddeti son kez konuşmuş oluruz ve genç meslektaşlarımızla birlikte sağlıkla huzurla, güvenle, liyakata uygun koşullarda hekimlik yaparken hak ettiğimiz itibarımız ve saygınlığımıza kavuşup, nice 14 martları gerçekten bayram havasında coşkuyla kutlarız. Hepinize saygılarımı sunuyorum” şeklinde konuştu.

Törende konuşma yapan Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Mehmet Başalan, tüm sağlık çalışanlarının 14 Mart Tıp Bayramı’nı kutladı ve “Üniversitelerin eğitim-öğretim, araştırma-geliştirme ve toplumsal katkı olmak üzere üç temel görevi var. En kaliteli öğrencileri alıp onları eğiten, en kaliteli araştırma-geliştirme faaliyetinde bulunan ve toplumsal katkı bağlamında en yüksek hizmeti sunan bir birimimiz olan Tıp Fakültemiz, bu üç temel görevi en iyi şekilde yerine getiriyor. Covid 19’un başlaması ile bir çok araştırma projesi hazırlama durumunda kaldık. Hatta o kapanma günlerinde arkadaşlarımız TÜBİTAK’a, Kalkınma Ajansına, Sağlık Bakanlığına ve farklı kurumlara başvuruda bulundular. Toplam 21 proje başvurusunda bulunduk. Covid aşısı üretmekten, süperimmün serum üretimine kadar hepsi için çabalarımız devam etti. Ayrıca bu projeler içinde hastalığı tedavi edici molekül sentezi ile ilgili değişik birimlerimizden de çalışmalarımız geldi. Bütün bu hizmetleri sunarken bu mesleğin layık olduğu yerde bulunmadığına ülkemizde şahit oluyoruz. Sadece bayramlarda hatırlanmanıza gönlümüz el vermiyor. Arkadaşlarımızın hem çalışma koşullarını, hem teşhis ve tedavi cihazlarının kalitesini artırmak için yönetim olarak çaba sarf ediyoruz. Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Ersan Aslan, başka bir toplantısı sebebiyle buraya gelemediği için sizlere selamlarını iletmemi istedi. Bu etkinliği düzenleyenler başta olmak üzere tüm tıp ordusunun 14 Mart Tıp Bayramı’nı kutluyor ve sağlıklı günler diliyorum” dedi.

Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Mehmet Başalan, konuşmasının ardından 2020-2021 Akademik Yılı Yayın Ödülleri almaya hak kazanan öğretim üyelerine başarı belgelerini verdi. Birincilik Belgesi Prof. Dr. Nuray Bayar Muluk’a, ikincilik belgesi Prof. Dr Üçler Kısa’ya, üçüncülük belgesi Dr. Gözde Şengül Ayçiçek’e verildi. 

Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Esra Dilek Keskin,  Tıp Fakültemizde 20 yıldan fazla hizmet veren öğretim üyeleri Prof. Dr. Meryem Albayrak, Doç. Dr. Salih Murat Eke, Doç. Dr. Hatice Keleş, Prof. Dr. Haksun Ebinç ve Doç. Dr. Faruk Metin Çomu’ya katkı ve hizmetleri dolayısıyla teşekkür belgesi verdi.

Son bir yıl içerisinde Tıp Fakültemizde akademik yükseltme kadrosu alan ve akademik kadromuza katılan öğretim üyeleri sunum ekranı aracılığıyla tanıtıldı ve 2020-2021 dönem birincisi öğrencilerimize başarı belgeleri verildi. 

Dr. Öğr. Üyesi Yıldırım Gültekin, 2021-2022 yılında YGS sonuçlarına göre Tıp Fakültemizi en yüksek puanla kazanan Zülal Bucak’ı tebrik ederek başarı belgesi verdi. 

Program, dönem birincisi öğrencilerimize başarı belgelerinin  verilmesi ve Üniversitemiz Güzel Sanatlar Fakültesi Oda Orkestrasının ’14 Mart Tıp Bayramı Dinletisi’ ile devam etti.Sen Benimsin, Kadifeden Kesesi, Eziz Dostum, Bu Gala Taşlı Gala eserlerini seslendiren orkestrayı, dinleyiciler büyük bir ilgiyle dinledi. Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Esra Dilek Keskin,  dinleti dolayısıyla Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Öznur Öztosun Çaydere’ye ve Oda Orkestrasına teşekkür etti.

Program, toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.