24 Mart 2022

Eğitim Fakültemizden “21. Yüzyıl Becerileri ve Türkçe Öğretimi” Konferansı


Üniversitemiz Türkçe Topluluğu tarafından “21. Yüzyıl Becerileri ve Türkçe Öğretimi” konulu konferans düzenlendi. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinden Doç. Dr. Halil Erdem Çocuk tarafından verilen konferansa öğrencilerimiz ile akademik ve idari personelimiz katıldı.

Konuşmalarına 21. yüzyıla gelene kadar yaşanan tüm önemli gelişmelere değinerek başlayan Doç. Dr. Halil Erdem Çocuk, 21. yüzyıl becerilerini de açıkladı. Doç. Dr. Çocuk, “21. yüzyıl becerilerini ortaya koyan kuruluşlar vardır ve her bir kuruluş kendi çalışma gurubunda ve kendi hitap ettiği kesimde bir 21. yüzyıl şekli ortaya koymaktadır. Bunlar içinde 21. yüzyıl becerileri ortaklığı diye geçen kavram üzerinde duracağız çünkü bizim öğretim programlarımız bunlar üzerinde durmaktadır. 21. yüzyılda bir bireyin taşıması gereken özellikleri 3 başlık altında toplamak gerekirse: Birincisi yaşam ve kariyer becerileri, ikincisi öğrenme ve yenilikçilik becerileri, diğeri de bilgi, medya ve teknolojileri becerileridir. 21. yüzyıl insanı profili; esneklik ve uyum yeteneği olan, girişimcilik ve öz yönetim yeteneğine sahip, sosyal ve kültürler arası becerileri olan, üretkenlik ve hesap verebilirlik özelliklerine sahip, liderlik ve sorumluluk bilgisi olan, yaratıcı ve yenilikçi, iletişim ve iş birliği içerisinde olan, eleştirel düşünebilen ve problem çözebilen bireyler olmalıdır. Daha da önemli bir unsur vardır ki o da anadil becerisini kullanamayan, dil becerisini kullanamayan kişilerde saydığımız bu profil ortaya çıkmayacaktır” diye konuştu.

21. yüzyıl insan profilinin nasıl bir ortamda gerçekleşeceğini de belirten Doç. Dr. Çocuk, “Yaratıcı okulların; yaratıcı bireylerin bulunduğu, girişimcilik, liderlikçi uygulamaların ön plana çıktığı, sosyokültürel durumların yani küreselliğin önemsendiği bir öğretim programıyla olmaktadır. Biz de ülke olarak ‘Türkiye Yeterlilik Çerçevesi’ oluşturduk. Program yetkinliklerimizin ilk sırasında da ‘Anadilde İletişim’ gelmektedir. Yabancı dilde iletişim, matematiksel yetkinlik, bilim ve teknolojide temel yetkinlikler, dijital yetkinlik, öğrenmeyi öğrenme, sosyal ve vatandaşlıkla ilgili yetkinlikler, inisiyatif alma ve girişimcilik, kültürel ifade ve farkındalık gibi özellikler yer almaktadır” dedi.

Son olarak 21. yüzyıl Türkçe dersi öğretim programlarına ve Türkçe öğretiminde yeni öğretim araçlarına neden ihtiyacımız olduğuna değinen Doç. Dr. Çocuk, “21. Yüzyıl Türkçe dersi öğretim programları; öğrenme ve yenilenme becerilerine sahip, problem çözme ve eleştirel düşünmeyi sağlayan, yaratıcılık ve yenilenme becerilerine sahip, bilgi, medya ve teknoloji becerilerine sahip, bilgi okuryazarlığı, medya okuryazarlığı ve bilgi, iletişim ve teknoloji yeterliliğine, eleştirel düşünme ve problem çözme becerileri, sosyal ve kültürlerarası beceriler, liderlik ve sorumluluk becerilerine sahip olmalıdır. Türkçe öğretiminde yeni öğretim araçlarına neden ihtiyaç var? Günümüz dijital yerli öğrencilerin dikkatini çekmek ve onları motive etmek için geleneksel öğretim etkinliklerinden uzaklaşarak teknolojinin entegre edildiği öğretim ortamları yaratmak ihtiyaç haline gelmiştir. Türkçe öğretiminde teknoloji kullanımından ne anlamalıyız? Öğrencilerin internet araştırmaları yapması, öğrencilerin çoklu medya araçlarıyla projeler hazırlamaları, öğrenenlere derin öğrenme imkânı sunulması, öğretim yazılım ve donanımlarının sınıflarda yerini alması, öğretmenlerin eğitim teknolojilerine ilişkin tutum, inanç ve direnç gibi içsel engellerin ortadan kalkması, teknolojinin eğitime entegrasyonu sürecinde yeterliklerin belirlenmesinde, öğretmenlerin mesleki gelişim süreçlerinin nitelikli yürütülmesinde somut göstergeler sağlamak, öğrencilerin dijital dünyaya sosyal yönden sorumlu ve pozitif katkıda bulunmalarını sağlamak, yeni okuryazarlık türlerinin kazanılmasında azami gayret göstermek diyebiliriz” şeklinde konuştu.

Program plaket takdimi ve toplu fotoğraf çekimi ile son buldu.