Kırıkkale Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Parazitoloji
Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kader Yıldız, insanlarda ciddi sağlık
problemlerine neden olan, hayvanlardan ve hayvansal ürünlerden insana
bulaşabilen, gıda kaynaklı bir enfeksiyon olarak da kabul edilen toxoplasmosis
hakkında bilgi vererek bu hastalıktan korunmak için mutfakta ve gıda
tüketiminde dikkat edilmesi gereken noktaları anlattı.
“Hayvanlardan
İnsanlara Geçebilmektedir”
Toxoplasma gondii adlı tek hücreli parazitin insan, kedi,
koyun, keçi, sığır gibi pek çok canlıya yerleşebildiğini belirten Prof. Dr.
Kader Yıldız “İçine yerleştiği canlıda doku kistleri oluşturan bu parazitin
neden olduğu hastalığa toxoplasmosis adı verilmektedir. Hayvanlarda genelde
herhangi bir belirti göstermeden devam eden bu hastalık hayvanlardan insanlara
geçebilmektedir” dedi.
Parazit, Anne
Karnındaki Bebeğin Gelişimini Etkiliyor
Toxoplasma gondii adlı parazitin insanda gözün arka kısmı
olan retinaya zarar verdiğini, bağışıklık sistemi zayıf insanlarda
toxoplasmosis hastalığının ölüme sebep olabileceğini söyleyen Prof. Dr. Yıldız,
“Parazit, hamilelik esnasında anne karnındaki bebeğe geçerek, bebeğin
gelişimini de etkilemekte ve bazen düşüklere sebep olmaktadır. Son 20 yılda
insanlardaki ciddi psikiyatrik ve nörolojik hastalıklar ile toxoplasmosis
arasında ilişki olduğu belirlendi.” şeklinde konuştu.
Sağlığınız İçin
Mutfakta Bu Detaylara Dikkat
Türkiye’de gerek çiftlik hayvanlarında gerekse insanlarda
mevcut olan, gıda kaynaklı bir enfeksiyon olarak da kabul edilen toxoplasmosisin
birçok yolla insanlara bulaşabildiğini belirten Prof. Dr. Kader Yıldız “Bu yollardan birisi koyun, keçi ya da sığır
etinin çiğ ya da az pişmiş şekilde yenilmesidir, bu yol hastalığın insanlara
bulaşmasında önemli rol oynamaktadır. Çiğ ya da az pişmiş etle birlikte insan
vücuduna bu parazitin kistleri girmektedir. Bu yolla bulaşmanın önüne
geçebilmek için alınması gereken önlemlerden birisi etlerin çiğ tüketilmemesi
ve içi pembe kalmayacak şekilde pişirilerek yenilmesidir. Bununla birlikte etin
parçalanmasında kullanılan mutfak malzemelerini tekrar kullanmadan önce iyice
yıkamamız gerekir. Bahçede çalıştıktan ya da toprakla uğraştıktan sonra
ellerimizi yıkamalı, çocuklarımızın dışarda oyun oynamalarını takiben ellerini
yıkamalarına özen göstermeliyiz.” uyarısında bulundu
Kırıkkale
Üniversitesi Veteriner Fakültesi’nin TÜBİTAK Destekli Yürüttüğü Çalışma Hastalıkla
Mücadeleye Katkı Sağlayacak
Koyun etlerinin sığır etlerine göre toxoplasmosis hastalığı
yönünden daha çok risk taşıdığını ifade eden Prof. Dr. Yıldız “Bu durumun sebeplerinin arasında koyun ve
sığırdaki bağışıklık sistemindeki farklılıklar olabileceği düşünülmektedir.
Toxoplasma gondii ile hastalanan koyun ve sığırda bu parazite karşı şekillenen
bağışıklık reaksiyonunun araştırılması amacıyla Kırıkkale Üniversitesi
Veteriner Fakültesi Parazitoloji Anabilim Dalı bünyesinde yürütülen, alanında
önemli bilim adamlarının yer aldığı ve TÜBİTAK tarafından desteklenen 'Koyun ve
Sığır Orijinli Polimorf Nükleer Lökositlerde Toxoplasma gondii'ye Karşı Hücre
Dışı Tuzak Oluşumunun Araştırılması' isimli proje kapsamında bazı önemli
sonuçlara ulaşılmıştır. Uluslararası nitelikteki bilimsel toplantılarda sunulan
bu sonuçlara göre koyun ve sığır bağışıklığında bazı farklılıklar olduğu
saptanmıştır. Bu farklılıkların parazitin konak içine yerleşmesine ve
kistlenmesine etki gösterdiği düşünülmüştür. Elde edilen sonuçlar daha ileriki
çalışmalara ışık tutacak nitelikte olup parazitin yerleştiği canlıya etkisinin
anlaşılmasında ve onunla mücadele edilmesinde katkı sağlayacaktır.” diye ifade
etti.
İz TV, Veteriner
Fakültemizi Ziyaret Etti
İz TV ekibi Toxoplasma gondii hakkında Parazitoloji Anabilim
Dalı Başkanı Prof. Dr. Kader Yıldız’dan bilgi almak için Veteriner Fakültemizi
ziyaret etti. İz TV ekibi, Kedi hastanesi adlı programda yayınlanmak üzere
toxoplasmosis hastalığıyla ilgili olarak Prof. Dr. Kader Yıldız’la röportaj
yaptı.


