26 Mayıs 2022

Mezunlarımız, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Öğrencilerimizle Kariyer Söyleşisinde Buluştu

    Üniversitemiz Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Topluluğu tarafından Hukuk Fakültesi Kocatepe Salonunda Kariyer Günleri Etkinliği yapıldı.

Samsun Kavak Kaymakamı Ömer Saygılı, Ankara 14. İdare Mahkemesi Hakimi Osman Ceylan, Üniversitemiz Keskin Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Hasan Kaya’nın konuşmacı olarak yer aldığı etkinliğe Prof. Dr. Hasan Yaylı, Doç. Dr. Refik Yaslıkaya, akademik ve idari personelimiz ile öğrencilerimiz katıldı. Etkinlikte Üniversitemizden mezun konuşmacılar öğrencilerimizle mesleki  tecrübelerini paylaştılar.

Öğretim Görevlisi Hasan Kaya’nın moderatörlüğünde yapılan söyleşide Samsun Kavak ilçesi Kaymakamı Osman Ceylan, yoğun bir çalışma programı olsa da insanlara yardımcı olmanın mutluluğunu yaşadığını belirterek, “Kaymakamlık mesleği 7/24 usulü ile çalışır. Mesai saatimiz yoktur. Her an telefonunuz çalabilir. İşimizin büyük kısmı kriz yönetmek, halkımızın dertlerini dinlemek ve çözüm bulmaktır. Kanunda verilen görevlerin yapılıp yapılmadığının takibi de kaymakama düşüyor. İlçenin güvenlik ve asayişi sizden sorulur. Emniyet ve Jandarma bir numaralı çalışma arkadaşınızdır. Bunun akabinde daha çok sosyal yardımlar gelir. Büyük şehirlerimizde il özel idarelerimiz ve köylere hizmet götürme birliklerimiz kapandı. Küçük ilçelerimizde görev yapan kaymakamlarımız bir diğer görev olarak da köylere hizmet götürme, il özel idare, ilçe özel idare ile de sıkı bir bağ içerisinde çalışır. Tabi burada hepsinin amiri sizsiniz. Takip ve koordinasyon işimizin önemli bölümünü oluşturuyor. Yoğunluk sebebiyle 24 saat yetmiyor. Halkla iç içesiniz. İlçede sürekli işler oluyor ve Kaymakam olarak attığınız her adıma dikkat etmelisiniz. Zorluklar, yaşanan bazı olumsuz olaylar karşısında insanlara yardım etmek, birilerinin yarasına merhem olmak bizler için mutluluk verici şeyler.  Bir insan size ‘Allah razı olsun’ dediği zaman isterseniz 48 saat uyumayın. Her şeye değiyor”  şeklinde konuştu.

Öğrencilerimize mesleği ve çalışma koşulları hakkında bilgi veren ve tavsiyelerde bulunan Ankara 14. İdare Mahkemesi Hakimi Osman Ceylan, “İdari Yargı Hakimi bir vatandaşın 7 gün 24 saat boyunca, uyuduğu zaman dahil idarenin bütün iş ve işlemlerinden doğan kusurları yargılayan, onların hukuki denetimini yapan bir meslektir. Ankara’da görev yapıyorum. Mesai kavramımız yok. Hafta sonu da çalışıyoruz. Hem mesleki tatmin hem de yaptığımız iş anlamında mesleğimi çok severek yapıyorum.  Ankara yoğun olsa da taşradaki mahkemeler daha rahat. Şu an bu şekilde çalışıyoruz. Üniversitede anlatılanlar kitaptan bir şekilde öğrenilir ama vizyon insana üniversitede katılır. Bu vizyonu ben hocalarım sayesinde öğrendim. Hem derslerde anlatılanlar hem de sonrasında yaşanılanlar bana gösterdi ki Kırıkkale Üniversitesinde kazandıklarınız meslek sınavlarına hazırlanırken de akademik kariyer yaparken de sizlere lazım olacak” dedi

Akademisyenliğe 2017 yılında başlayan Öğr. Görevlisi Hasan Kaya, akademisyen olma sürecini ve tecrübelerini öğrencilerimizle paylaştı. Öğr. Görevlisi Hasan Kaya konuşmasında, “Ben öğrenci olarak buraya geldiğimde akademisyen olma hedefine odaklanmıştım. KPSS’ye hiç hazırlanmadım. Yüksek lisansa başladıktan sonra iyi bir performans sergilemeye çalıştım. 2017 Mayıs ayında yüksek lisansı bitirdim. Ekim ayında da öğretim görevlisi olarak atandım.  Öğretim görevlisi olduktan sonra da doktora eğitimine başladım.  Seneye de inşallah doktorayı bitireceğim.  Ancak üniversiteyi kazandığım zaman insanların söylediği motivasyon kırıcı sözleri, sürekli düşünüp mesele etseydim bir adım bile atmam mümkün değildi. Başarılı olacağıma olan inancımı zihnimde diri tuttum. Bu ülkede başarılı olmaya çalışmak, arkaya bakarsanız mümkün değil. Motivasyonunuzu kıracak sözlere asla kulak asmayın. Girdiğim ilk yıldan beri akademisyen olmayı hedeflediğim için akademisyen oldum. Benim mesleğimin güzel tarafı benim birçok arkadaşım var. Hepiniz benim arkadaşımsınız. Derslerimizin de keyifli geçtiğini düşünüyorum. Bizlerin asıl mesaisi evde ya da ders dışında başlıyor. Sürekli okumak, araştırmak, yazmak ve yayın üretmek zorundasınız.  Proje hazırlamak, tez yazmak, sempozyumlara katılmak zorundasınız.  Akademisyenlik bu noktada çok çaba gerektiren de bir meslek” ifadelerine yer verdi.

Program, Prof. Dr. Hasan Yaylı ve Doç. Dr. Refik Yaslıkaya tarafından konuşmacılara plaket verilmesi ve hatıra fotoğrafı çektirilmesi ile sona erdi.