Üniversitemiz Endokrinoloji Bilim Dalı ve İç Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyeleri önderliğinde ve Halk Sağlığı İl Müdürlüğü işbirliğiyle 14 Kasım Dünya Diyabet Günü Etkinliği, Kırıkkale Cumhuriyet ve Demokrasi meydanında düzenlendi.Bu etkinlik kapsamında Kırıkkale halkına şeker ve tansiyon ölçümü yapılarak, diyabet hastalığıyla ilgili bilgi verildi.
Dünya Diyabet Günü etkinliğine Rektörümüz Prof. Dr. Ekrem Yıldız, Kırıkkale Valisi M. İlker Haktankaçmaz, Üniversitemiz Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman Güler, Kırıkkale İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Feramiş Ender Güngüneş, Üniversitemiz Tıp Fakültesi öğretim üyeleri Doç. Dr. Aydın Çiftçi, Yrd. Doç. Dr. Aşkın Güngüneş ve TURKMSIC mensubu Üniversitemiz Tıp Fakültesi öğrencileri, Beslenme Uzmanı Diyetisyen Tuba Demirel ve Diyabet Eğitim Hemşiresi Özlem İmamoğlu katıldı.
Hasta Olmadan Önlem Alınmalı
Kırıkkale Valisi M. İlker Haktankaçmaz, diyabet hastalığının gizli bir hastalık olduğuna işaret ederek, yapılan çalışmanın bu hastalıkla ilgili farkındalık oluşturulması açısından yararlı olduğunu belirtti.
Diyabetin, ayrıca beslenmeyle doğrudan ilgili bir konu olduğuna işaret eden Haktankaçmaz, "Önemli olan hastalık olmadan önlem almak. Hasta olduktan sonra zor oluyor. Kırıkkaleli vatandaşlarımızı da buraya davet ediyorum. Ayaklarına kadar gelen bu uygulamadan yararlanmalarını tavsiye ediyorum." dedi.
Yaşam Tarzını Değiştirmek Diyabetin En Önemli İlacı
Diyabet hastalığının pek çok sebebi olabileceğini vurgulayan ve diyabeti ortaya çıkmadan hastalığı önleme gayretinde olduklarını söyleyen Üniversitemiz Endokrinoloji Bilim Dalı ve İç Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Şenay Arıkan Durmaz, “Sağlık çalışanları olarak daha diyabet ortaya çıkmadan önce hastaları insulin direnci ve prediyabet döneminde (“gizli şeker”) yakalama gayretindeyiz. Bu dönemde yaşam tarzını değiştirmek diyabetin çok önemli bir ilacı olan metformin kadar diyabet oluşumunu önlemektedir. Diyabet oluşumunu önlemenin yanı sıra diyabet tanısı alan hastalarda da yaşam tarzı değişiklikleri tedavinin temelini oluşturmaktadır. Her gün düzenli olarak en az 30 dk tempolu yürümek ve bu sürenin haftada en az 150 dk’ya tamamlanması çok önemlidir. Yine beslenme alışkanlıklarının düzenlenmesi çok önemlidir. Bu yaşam tarzı değişikliklerin hastaların tüm yaşamları boyunca sürmesi gerektiği özellikle vurgulanmalıdır. Yaşam tarzı değişikliklerine ilaveten çeşitli ilaçlar ve insulin enjeksiyonları günümüzde diyabet tedavisinde kullanılmaktadır. " dedi.
Ülkemizde Yaklaşık 6,5 Milyon Kişi Diyabetli
Üniversitemiz Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Aydın Çiftçi diyabetin dünyada ve ülkemizde günden güne giderek artan bir sağlık sorunu olduğunu belirtti. Yaşam boyu süren ciddi bir metabolizma bozukluğu olan ve ülkemizde yaklaşık 6,5 milyon kişinin diyabetli olduğunu söyleyen Üniversitemiz Kırıkkale Üniversitesi Endokrinoloji Bilim Dalı ve İç Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Aşkın Güngüneş de,"Ülkemizde yaklaşık 6,5 milyon kişi diyabetli. Yaklaşık 3 milyon kişi ise diyabetli olduğundan haberi yok. Diyabet riski yüksek olan nüfusumuzun ise 14 milyon kişi olduğu tahmin edilmektedir. Diyabet hastalığının görülme sıklığının obezitenin artışına paralel olarak hızla arttığı ülkemizde 20 yaş üzeri 7 kişiden birinin diyabetli olduğu ortaya çıkmıştır. Her gün bir saat yürüyen kişilerde diyabet oluşumunun yüzde 35 engellendiği tespit edildi. Yapılan bazı araştırmalarda da anne sütünün bebeklerde ileriki yaşlarında diyabet riskini önlediği yöndedir." dedi.
.jpg)

.jpg)
