16 Aralık 2022

Mühendislik ve Mimarlık Fakültemizde Kariyer ve Yaşam Zirvesi Etkinliği Yapıldı

Üniversitemiz Geleceğin Meslekleri Topluluğu tarafından Şehit Aydın Çopur Konferans Salonu’nda Kariyer ve Yaşam Zirvesi etkinliği yapıldı.

Monster Bilgisayar İnsan Kaynakları Birimi personeli Volkan Oğuz, Orta Anadolu Firması İş Mükemmelliği Mühendisi Burcu Kurt Özden ve Bosch Türkiye Satış Direktörü Semir Kuseyri’nin konuşmacı olarak katıldığı konferansa, Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Süleyman Ersöz, akademik ve idari personelimiz ile öğrencilerimiz katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan program, Prof. Dr. Süleyman Ersöz’ün açılış konuşması ile devam etti.

Prof. Dr. Süleyman Ersöz, konuşmasında “Geleceğin Meslekleri Topluluğu’na düzenlemiş oldukları etkinlik dolayısıyla teşekkür ediyorum. Çok değerli uzman isimler bugün aramızda bulunuyor. Hepiniz hoş geldiniz” dedi.

Yapmış oldukları faaliyetler ve amaçları hakkında katılımcılara bilgi veren Geleceğin Meslekleri Topluluğu Başkanı Mert Tıknazoğlu, “Etkinliğimize hoş geldiniz. Topluluğumuzun amacı Üniversitedeki bölümlerle geleceğin mesleklerini ilişkilendirerek öğrencilerin iş hayatına hazırlanmalarına olanaklar sunmak ve farklı bakış açıları kazandırmaktır. Bugünkü konferansımızda siz değerli arkadaşlarımızı iş ve sosyal hayatın kesişim noktaları hakkında bilgilendirmeyi amaçlamaktayız. Etkinliğimize katılan değerli konuklarımıza, etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Program,  Burcu Kurt Özden, Volkan Oğuz ve Semir Kuseyri’nin konuşmaları ile devam etti.

“Hayallerimiz, Hayatımız Boyunca Bize Yol Gösterir”

Orta Anadolu Firması’nda İş Mükemmelliği Mühendisi olarak çalışan Burcu Kurt Özden, öğrencilerimize sadece mezun olmakla kalmayıp kişisel ve mesleki gelişimlerine katkı sağlayan çalışmalar içinde yer almalarını tavsiye etti.  Burcu Kurt Özden, konuşmasında “Hayallerimiz aslında hayatımız boyunca bize yol gösteren, yolculuğumuzu başlatan şeylerdir. Hayallerim vardı ve Erciyes Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü’nü kazandım. Herkes Endüstri Mühendisi olabilirdi ama benim hayallerimi devam ettirebilmem için farklı bir şeyler yapmam, farklı alanları keşfetmem gerekiyordu. Diğer mühendislerden farklı şeyler yapmaya karar verdim. Öğrenciliğimin ilk yıllarında artılarımı, eksilerimi listeledim. İletişimim iyiydi, iyi bir takım oyuncusuydum ve insanları seviyordum. Kendimi keşfetmekle başladım ve ilk olarak Erciyes Üniversitesi Endüstri Bilim Kulübüne katıldım. Kulüp faaliyetleri benim için çok önemliydi. Ben sosyalliği, organizasyonu, risk yönetimi ve alternatif üretmeyi orada öğrendim. Çünkü üniversiteden mezun olduğunuzda sanayiye, bir fabrikaya gittiğinizde mezuniyetinizin yanında ek olarak farklı nitelikler de istiyorlar. Öğrenciyken yaptığınız kulüp çalışmaları, yer aldığınız seminerler ve sosyal aktiviteler ile organizasyonlar, mezuniyet sonrasında sizlerden istenen nitelikleri kazanmanıza yardımcı olacaktır” dedi.

Konuşma sonrasında Prof. Dr. Süleyman Ersöz, Burcu Kurt Özden’e teşekkür ederek plaket verdi.

“Ben Bitti Demeden Bitmez”

Başarı hikayesini öğrencilerimizle paylaşan Monster Bilgisayar İnsan Kaynakları Personeli Volkan Oğuz, “ Doğduktan sonra hayat mücadelemiz başlar, herkesin bir hayat hikayesi vardır, herkesin bir hayat mücadelesi kendine göre zorlukları vardır. Ama ben bu hayata 2-0 yenik başladım. Engelli oluşum insanlar arasında önyargıya neden oldu. Doktorlar babama benim yürüyemeyeceğimi söyleyip gönderiyorlardı. Ben de bu doktorlara gittiğim seminerlerde şunu söylüyorum: Ben bitti demeden bitmez. Hayat asıl şimdi başlıyor. Çevremizdeki bazı insanlar “bu çocuk ölür” diyordu ama Allah’a şükür şimdi buradayım. İlkokula başladığımda annemin aklında benim nasıl yazacağım sorusu vardı. Hiç soğuk havada çorap giymediğiniz oldu mu? Ben yazıyı hem ellerimle hem de ayaklarımla yazıyorum. Çorap giydiğim zaman yazı yazamıyordum.  Kendime ait bir masam vardı. Kış aylarında yağmurlu havalarda ben çorap giymeden okula gidiyordum. Neden mi? Çünkü benim hedeflerim, hayallerim vardı. O hedefleri kenara bıraksam hayatımın bir amacı olmayacaktı.  Bugün buradaysam benim için 4 tane neden var arkadaşlar. Birincisi Allah’ıma her zaman şükrettim. Hiçbir zaman isyan etmedim.  İkincisi annemden, babamdan ve kardeşimden Allah razı olsun. “Evden, odandan çıkma” demediler, “Gez, dolaş. Her zaman arkandayız” dediler.  Üçüncüsü benim için hayatın en önemli dönüm noktaları öğretmenlerimdir. Allah, öğretmenlerimden razı olsun. Beni geri plana itmediler. Bana tiyatroya katılmamı, şiir gecesine katılmamı söylediler. Ben de sosyal olmayı istedim. Gitmiş olduğum, konuşmacı olarak yer aldığım etkinliklerde çok değerli  insanlarla tanıştım. Şu anda o kadar içten ve samimi bakıyorsunuz ki Allah hepinizden razı olsun. Çok değerli insanlar tanıdığım için çok mutluyum.  Dördüncüsü sizlersiniz.

“Kendimizi Her Zaman Yenilemek, Güncellemek Zorundayız”

İş hayatındaki deneyimlerini, iş hayatında ihtiyaç duyulan nitelikleri öğrencilerimize anlatan Bosch Türkiye Satış Direktörü Semir Kuseyri, “Bir işletmede çalışmaya başladığınızda her işletmenin size koymuş olduğu bir başarı çizgisi vardır. Her başarı çizgisinin değeri 100’dür. % 100 yapan işini yapmıştır. % 100’den %120’ye çıkan başarılıdır. Daha üstüne çıkan çizgi üstü başarılıdır. Hangi iş kolunda çalışırsanız çalışın, kariyer hayatınızda bir yere gelmek istiyorsanız %120’nin üzerini zorlamanız gerekiyor. O zaman parlayan bir yıldız oluyorsunuz. Kendimizi her zaman yenilemek, güncellemek zorundayız. Yenilenme, güncelleme konusunda hiçbir zaman gaz kesmedim kesmeyi de düşünmedim. Kendinizi yenilerseniz o gaz kesilmez. Mustafa Kemal Atatürk’ün de dediği gibi “Dinlememek üzere yola çıkanlar asla yorulmazlar” dedi.

İstiridye metaforu üzerinden başarılı olma konusunda öğrencilerimize tavsiyelerde bulunan Semir Kuseyri, “İstiridyeler nasıl beslenir? İstiridyeler planktonlarla beslenirler. Beslenirken denizin dibindeki dalgalanmalar dolayısıyla kum yutarlar.  O kumu eritmek için çok acı çekerler. Bir istiridye avcısı denize dalar ve denizden çıkardığı istiridyenin içinde bir inci bulur. Biz hayata başlarken, bebekliğimizde kum yutuyoruz. Kimi o kumla yaşar, kimi de o kumu bir inciye dönüştürmek ister. Benim temennim Kırıkkale Üniversitesinin değerli öğretim elemanları ve öğrencilerinin o kumu inciye çevirmesidir. Ancak o kum, kolay bir şekilde inci olmuyor. Mutlaka belli aşamalardan geçmeniz gerekiyor. Başarı hemen elde edilmiyor. Başarı hapı diye bir şey yok. Üniversite olarak da sizin üniversitenizin diğer üniversitelerden hiçbir farkı yok. Bizler üniversiteye değil bireye bakıyoruz. Kendisini nasıl yetiştirmiş, karşımıza hangi birikimlerle gelmiş ona bakıyoruz.  Bu noktada bir şüpheniz olmasın. Çok teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

İşe alım süreçlerinden bahseden ve öğrencilerimizle örnek mülakat yapan Semir Kuseyri

çoğu üniversitede bulunmayan yapay zeka ve CIM laboratuvarının Mühendislik ve Mimarlık Fakültemizde bulunmasının Üniversitemiz ve öğrencilerimiz adına çok önemli olduğunu belirtti.  Semir Kuseyri, konuşmasının sonunda öğrencilerimizin sorularını cevapladı.

Konferans, Prof. Dr. Süleyman Ersöz’ün Semir Kuseyri ve Volkan Oğuz’a teşekkür ederek plaket vermesi ile sona erdi.