27 Ekim 2023

Cumhuriyetimizin 100. Yılı'nda Öğrencilerimize İstiklale Giden Yol Anlatıldı

Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. Yılı Etkinlikleri kapsamında Veteriner Fakültemizde “Osmanlı’dan Cumhuriyete İstiklal Yolu” konulu konferans düzenlendi.

Öğr. Gör. Dr. Ömer Ali Keskin’in konuşmacı olarak yer aldığı etkinliğe Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Serkan Erat, Veteriner Fakültesi akademik ve idari personeli ile öğrencilerimiz katıldı.

 Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Serkan Erat'ın açılış konuşması ile başlayan etkinlik, Öğr. Gör. Dr. Ömer Ali Keskin’in konferansı ile devam etti. 

 Milli Mücadele’nin en önemli geri cephelerinden biri olan İstiklal Yolu'nun Türk Milleti' nin bağımsızlık tutkusunu, azim ve kararlılığını gösteren örneklerle dolu olduğunu belirten Öğr. Gör. Dr. Ömer Ali Keskin’, "İstiklal Yolu, İnebolu-Kastamonu-Çankırı-Kalecik-Ankara hattı boyunca uzanır. Bu yol, cephede savaşan ordunun her türlü ihtiyacını karşılamak, lojistik olarak desteklenerek zafere ulaşmasına katkı sağlamak gibi önemli ve fedakarlıklarla dolu bir mücadelenin zemini olmuştur. İstiklal Yolu, zor koşullarda İnebolu’ya gelen her türlü malzemenin, yine zor doğa koşulları ve imkansızlıklar içinde cepheye,  bir an önce ulaştırılması için hem oluşturulan teşkilatlar hem de bölgede Milli Mücadele’ye katkı vermek üzere fedakarca ve azimle çalışan halkın gerçek mücadelesinin kişileştirilmiş halidir.  Bu günden bakıldığında, cephede savaşan ordu kadar cephe gerisinde mücadele veren bu hattın kıymeti daha çok anlaşılacaktır. İşgale uğramış bir vatanın kurtarılması için kadın-erkek, yaşlı-genç demeden, zor geçitleri, dağları aşarak, zorlu arazi koşullarında kağnılar ve diğer unsurlarla verilen bu mücadele, Kuvay-ı Milliye ve Müdafaa-i Hukuk Cemiyetleri’nin yanı sıra, oluşturulan mevki komutanlıkları, sevkiyat birlikleri eliyle yürütülmüştür. Halkın gönüllü olarak büyük katkıları ve teşkilatların oluşturduğu yapılarla gerçekleşen bu süreç bu günden bakıldığında önemli dersler içerir. Milli Mücadele zaferle sonuçlanınca, artık yeni bir İstiklal Yolu kurmak, bunun için ülkenin savunma sanayini, diğer alt yapılarını yeniden oluşturarak milli bir karakter kazandırmak üzere hem devletin hem de özel girişimcilerin yoğun mesai yaparak birçok kurum oluşturması, özellikle Şakir Zümre, Nuri Killigil, Vecihi Hürkuş ve Nuri Demirağ gibi müteşebbislerin girişimleriyle, Milli Mücadele’deki İstiklal Yolu’nda verilen mücadele gibi yeni bir mücadeleye girişilmiştir.  Bunların sayısını çoğaltmak, bu gün ortaya konulan önemli çalışmaları da bunlarla birlikte anmak doğru olacaktır. Hem devlet eliyle hem de sivil teşebbüs marifetiyle oluşan yeni milli sanayi hamlelerinin asıl amacının da bağımsız ve güçlü bir Türkiye’nin varlığını sağlamak, her hal ve şartta kendi “İstiklal Yolu”nu belirlemiş bir ülke olarak geçmişin ağır şartlarına yeniden düşmemektir. Bu çerçevede, Çanakkale’de ve Milli Mücadele’de yüzünü gösteren işgalcilere yeniden bir fırsat vermemek ve güçlü bir Türkiye’nin nasıl yaşayacağı ve geleceğe taşınacağı konusunda yeni nesillere en iyi şekilde rehberlik etmemiz büyük önem taşımaktadır" dedi.

Konferans sonunda Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Serkan Erat, Öğr. Gör. Dr. Ömer Ali Keskin’e verdiği değerli bilgiler nedeniyle teşekkür ederek plaket verdi.