14 Kasım 2024

Üniversitemiz Akreditasyon Çalışmalarında Yeni Adımlar Atıyor

Üniversitemiz Meslek Yüksekokulları (MEYOK) tarafından, Mesleki Eğitim Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (MEDEK) Bilgilendirme Toplantısı düzenlendi. Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Yusuf Çay, Prof. Dr. İdris Cesur, Doç. Dr. Aslan Çoban ve Sakarya Üniversitesinden Doç. Dr. Beytullah Eren’in konuk olarak katıldığı toplantıya Rektör Yardımcılarımız Prof, Dr. Mehmet Başalan, Prof. Dr. Erol Yılmaz, Prof. Dr. Sedat Aktan, akademik ve idari personelimiz katıldı.

Akreditasyondan sorumlu Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Erol Yılmaz, “Üniversite olarak içinde bulunduğumuz dönemde kurumsal akreditasyon başvurusunun gereği olarak heyecanlı bir dönem içerisindeyiz. Hem şu anda içinde bulunduğumuz toplantı hem de Kurumsal Akreditasyon Programının (KAP) esası, kalite ve akreditasyondur. Üniversitemizde uzunca süredir akreditasyon çalışmaları var, yakın zamanda daha da yoğunlaştı. Yoğunlaşmanın da ötesinde bütünsel kaliteden söz edeceksek Üniversitenin bütün birimlerinde olması gerekir ki toplam kaliteye ulaşalım. Bu bilinçle çalışmalarımızı bütün birimlere yaymak, öncelikle farkındalığı artırmak daha sonra teknik olarak ne durumda olduğumuzu görmek açısından yaklaşık üç aydır yoğunlaşan çalışmalar artık senatonun gündem maddelerini birini akreditasyon olma birini KAP olma noktasına getirdi. Bu çerçevede bütün birimlerimizde akreditasyon ve KAP çerçevesinde hummalı bir çalışma yürütülüyor. Biz bu çalışmaları yoğunlaştırma amacına yönelik olarak ayrıca Üniversite genelinde; içerisinde kalite ve akreditasyon konusunda uzun dönemlere yayılan deneyimleri bulunan hocalarımızın yer aldığı bir Akreditasyon Kurulu oluşturduk. Sorumlusu olan Veteriner Fakültesi Öğretim Üyemiz Prof. Dr. Naim Deniz Ayaz hocamız, bir dış değerlendiricidir. Bu çalışmaları yaparken 2018 yılında akredite olan sadece Veteriner Fakültemiz vardı. Süreç içerisinde şu an içinde bulunduğumuz yıl Tıp Fakültemiz yedi yıllık akreditasyon aldı. Daha öncesinde iki ana bilim dalımızda akreditasyon kazanılmıştı. Yine bu yoğunlaşmanın somut getirisi olarak Eğitim Fakültemizin iki birimi de başvurdu ve problemsiz bir şekilde akreditasyon belgesine ulaştı. Bu sayıyı artırmak için de Akreditasyon Kurulu öncülüğünde bütün Üniversite genelinde yoğunlaşan bir kalite akreditasyon ve KAP faaliyeti söz konusu. Ne var ki bu çalışmaları yaparken, bütünsel kaliteden bahsederken bu çalışmaların içerisinde olmakla birlikte çalışmanın nereye gideceği noktasında bir muğlaklık vardı. İşte bu noktada da Mesleki Eğitim Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (MEDEK) sizlerin sayesinde kuruldu ve bir kurtarıcı gibi şu anda hocalarım, hedefleri doğrultusunda çalışıyorlar. İrtibat kurabilecekleri, danışmanlık alabilecekleri, değerlendirmeye tabi tutulabilecekleri bir birim var. Bu bizim için çok değerli. MEDEK’in kurulması, deyim yerindeyse hem bizim elimizi genişletti hem bir dış gözün bizi görüp değerlendirmesi sağladı. Dolayısıyla bu süreçteki çalışmalar biraz daha somuta giderken sizlerin deneyimlerinizden Üniversite olarak yararlanacağız.” dedi.

Kırıkkale Meslek Yüksekokulu Müdürü ve Meslek Yüksekokulları Koordinatörü Prof. Dr. Özgür Selvi, “Öncelikle zahmet edip o kadar yoldan buraya gelen hocalarımıza teşekkür ederek sözlerime başlamak istiyorum. Öğretim üyelerimiz, az önce Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Erol Yılmaz Hocamın da ifade ettiği gibi muğlaklık konusunu daha belirgin hale getirmek üzere bizlere yardımcı olacaklar. Bu süreç içerisinde kaliteyle ilgili çoğu hocamızla birçok şeyi planladık fakat belirli değerlere, ölçütlere uygun hale getirilmesi önemliydi. Akreditasyon sürecinden sorumlu Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Sayın Erol Yılmaz’a ve Yüksekokullar Akreditasyon Süreç Koordinatörü Prof. Dr. Naim Deniz Ayaz’a şimdiye kadar ki destekleri için çok teşekkür ederim. Ben, öğretim üyelerimizin az sonra yapacağı sunumdan sadece akreditasyona başvurmak üzere olan bölümlerimiz değil diğer bölümlerimize de istifade edeceklerini düşünüyorum. 12 bölümümüz, 22 programımız var. Sizlerin vereceği değerli bilgilerle, burada kendimizi kontrol etme, kendi fotoğrafımızı sizin aynanızdan görme imkânımız olacak. Bu anlamda sizlerin söyleyeceği her bir kelime bile çok önemli.” şeklinde konuştu.

Toplantı sonunda Rektör Yardımcılarımız Prof, Dr. Mehmet Başalan, Prof. Dr. Erol Yılmaz, Prof. Dr. Sedat Aktan; öğretim üyeleri Prof. Dr. Yusuf Çay, Prof. Dr. İdris Cesur, Doç. Dr. Aslan Çoban ve Doç. Dr. Beytullah Eren’e hediye takdim etti.

Toplantı hatıra fotoğraf çekimi ile sona erdi.