Üniversitemizde Kitap Seni Çağırıyor Projesi Kapsamında “Milli Manevi Değerlerimiz” Konulu Panel Yapıldı

Üniversitemizde Kitap Seni Çağırıyor Projesi kapsamında Üniversitemiz ve Yahşihan İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğiyle Milli Manevi Değerlerimiz Paneli düzenlendi.

Nurettin Topçu Konferans Salonu'nda gerçekleşen etkinliğe Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Erol Yılmaz, Eğitim Fakültemiz Dekanı Prof. Dr. Erman Yükseltürk, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Lüy, Kırıkkale İl Milli Eğitim Müdürü Rıza Aydın, Yahşihan İlçe Milli Eğitim Müdürü Haluk Özdemir, farklı liselerden öğretmenler ve öğrenciler, akademik ve idari personelimiz ile öğrencilerimiz katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan program, Yahşihan İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından hazırlanan Kitap Seni Çağırıyor Projesi’nin tanıtım videosunun izlenmesi  ve İlçe Milli Eğitim Müdürü Haluk Özdemir’in açılış konuşması ile devam etti.

Yahşihan İlçe Milli Eğitim Müdürü Haluk Özdemir konuşmasında, “Sayın Rektör Yardımcım, Sayın Dekanım ve Sayın İl Milli Eğitim Müdürüm, kıymetli akademisyenler ve sevgili gençler, hepinizi saygıyla selamlıyorum. Panelimize hoş geldiniz. Kitap okuma alışkanlığını artırmak, ilçemizde kitap okuma kültürünü geliştirmek ve öğrencilerimizi kitapla hemhal olacakları ortamlar oluşturmak amacıyla Kaymakamımız Ender Faruk Uzunoğlu himayelerinde projemizi hayata geçirdik. Projemiz kapsamında öğrencilerimizi, Üniversitede siz değerli akademisyenlerle birlikte olabilme, samimi ortamda sizlerle kitap tahlili yapma ve iletişim kurma imkânı sunduk. Asırlarca dünya milletleri arasında itibarlı ve güçlü bir devlet olarak yaşamamızı milli ve manevi değerlerimizin üstünlüğüne borçluyuz. Bu değerlerimizi yeni nesillere aktarmak durumundayız. Panelimizin nihai amacı budur. Kitap Seni Çağırıyor Projesi vesilesiyle iş birliği yaptığımız Kırıkkale Üniversitesinin değerli akademisyenlerine, panelin hazırlık sürecinde sürekli iletişim halinde olduğumuz Doç. Dr. Sayın Nesrin İhtiyaroğlu’na, her zaman desteğini hissettiğimiz Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Sayın Erol Yılmaz’a, öğrencilerimizi panele hazırlayan kıymetli meslektaşlarıma ve proje ekibime teşekkür ederim.” dedi.

Açılış konuşması sonrasında panele geçildi.

Organize Sanayi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencisi Mert Gülmez moderatörlüğünde yapılan panelde Şehit Ahmet Sandalcı Anadolu Lisesi öğrencileri Hazal Gümüş ve Ülkü Katkıcı, Kırıkkale Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri İhsan Tekinay, Cezmi Birdal ve Hüseyin Efe Uludoğan ile Organize Sanayi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencisi Hamza Atalmış, konuşmacı olarak yer aldı.

Panelde, Kitap Seni Çağırıyor Projesi kapsamında öğrencilerin Üniversitemiz öğretim üyeleri birlikte okudukları kitaplar hakkında sunumlar yapıldı.

Sunumlarda; Beşir Ayvazoğlu’nun Ateş Denizi, Sezai Karakoç’un İnsanlığın Dirilişi, Nurettin Topçu’nun Var Olmak, Cengiz Aytmatov’un Gün Olur Asra Bedel, Ahmet Hamdi Tanpınar’ın Saatleri Ayarlama Enstitüsü ile Savaş Ş. Barkçin’in Sözler ve İzler kitapları, eserlerde dikkat çekilen milli ve manevi değerlerimiz çerçevesinde anlatıldı.

Panel değerlendirme konuşması yapan Üniversitemiz Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Aydoğan, ''Bu güzel projede emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Sunum gerçekleştiren öğrencilerimizin her biri çok değerli kitaplar seçmiş. Cengiz Aytmatov'un mankurt kelimesi elbette Rus sömürgeciliğine karşı kullanıyor. Mankurtlaşma kelimesi, özellikle biz eğitimciler için çok önemli. Mankurtlaşmak dediğimiz şey, kendimizden uzaklaşmak demektir. Kendinden uzaklaşan insan mankurtlaşan insandır. Dünyanın eğitim sistemi şu an herkesi mankurtlaştırmak üzere kurulu. Kendi kültürünüzden, kendi paradigmanızdan ve kendi bakış açınızdan meselelere, kişilere ve olaylara bakmamanızı öğretiyor. Her şey utanmakla başladı. Önce kendimizden sonra değerlerimizden utanmakla başladı. Bugün bizler mankurtlaştığımız için Batılıların gözünden bakıyoruz. İnsanlarımız, hümanist pencereden bakmaya alıştığı için kendi kültürümüzle bakmaya utanır hale gelmiştir. Bu nedenle Cengiz Aytmatov ve Sezai Karakoç'un dediği gibi Türkiye İslamlaşırsa mankurtlaşmaktan kurtulur. Kendi değerlerimize ve kültürümüze sahip çıkmazsak sömürgeleşmeye ve mankurtlaşmaya mahkumuz.'' ifadelerini kullandı.

Programda konuşma yapan Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Erol Yılmaz, ''Kıymetli dekanlarımız, Üniversitemizin değerli öğretim elemanları, ilçemizin çok değerli öğretmenleri ve geleceğimizin mimarları olan sevgili öğrenciler, hepinizi muhabbetle selamlıyorum. Kıymetli öğrencilerimiz burada sizler için varız. Sizlere daha iyi, güçlü, müreffeh bir Türkiye ve yaşanabilir dünya bırakmak için buradayız. Üniversite olarak büyük projelerin içerisindeyiz ve çok yoğun bir süreçten geçiyoruz. Kurumsal akreditasyon başvurusu yaptık ve şu an onun süreci içindeyiz. Bütün birimlerimiz yoğun şekilde çalışıyor. Ayrıca bilimsel birimlerimizin akreditasyon çalışmaları var. Yine çok büyük bir proje olan ülkemizin büyük bir kararlılıkla sürdürdüğü Dijital Dönüşüm Hamlesi kapsamında dijital dönüşüm çalışmalarını Üniversitemizde yürütüyoruz. Bu nedenle çok yoğun bir mesai içerisindeyiz. Kıymetli Rektörümüz Prof. Dr. Ersan Aslan, programının yoğunluğundan dolayı bugün katılamadı. Sizlere selamını iletmek isterim. Üç gün sonra idrak edeceğimiz Öğretmenler Günü vesilesiyle her birinizin bu güzel gününü kutluyorum. Rektör Yardımcısı olarak atandığımda ilk konuşma yaptığım salon burasıydı ve yine Öğretmenler Günü vesilesiyle buradaydım. Karşınızda bir Rektör Yardımcısı, bir profesör ve öğretim üyesi olarak bulunan beni, cumhurbaşkanlarını, doktorları, mühendisleri ve Aziz Sancar gibi bilim adamlarımızı yetiştiren öğretmenlerdir. Bizler, en azından benim kuşağımda olanlar, 60-70 kişilik sınıflarda eğitim gördük. Bugün sınıfların 20 kişiden fazla olamayacağı yönünde devletimizin iyileştirme çalışmalarını biliyoruz. Öğrencileriyle bire bir ve belki de anne ve babaların ilgilendiğinden daha fazla ilgilenen öğretmenlerimiz ve öğretim üyesi arkadaşlarımız için olumlu anlamda ne söylesek az kalır. İyi ki varlar, iyi ki varsınız. Bütün samimiyetimle gönülden belirtmek istiyorum ki; yaşları fark etmeksizin geçen sene mezun ettiğimiz öğretmenlerimiz dâhil her birinin elinden ayrı ayrı öpüyorum. Pek sahneye çıkmasa da burada bulunmamızı sağlayan Nesrin Hoca’nın ve İlçe Milli Eğitim Müdürümüzün şahsında projede emeği geçen bütün öğretmen ve öğrencilerimize, idari personelimize ayrı ayrı teşekkür ederim. Altı hocamız, dekan yardımcılığı ve başka görevleri yerine getirirken bu proje içinde öğrencilerle aynı kitapları okudular. Yoğun olmalarına rağmen büyük bir özveriyle görevlerini yerine getirerek altı öğrenci kardeşimizi burada misafir ettiler. Birlikte kitap okudular, tartıştılar ve değerlendirme yaptılar. Öğrencilerimiz de kuşkusuz akademik başarılarının yanında bu sorumluluğu aldılar ve layıkıyla yerine getirdiler.” dedi.

Okumanın ve okuma alışkanlığı kazanmanın önemine değinen Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Erol Yılmaz, “Temel meslek alanım olan Bilgi ve Belge Yönetimi’ne, eski adıyla Kütüphaneciliğe dâhil olduğum 1988 yılıyla bugünleri kıyasladığımda okuma alışkanlığı ile ilgili neredeyse yok denecek kadar az çalışma vardı. Eğitimin en temel çıktısı okuma alışkanlığını kazandırmış olmasıdır. Okuma alışkanlığı kazanan kişi merak eden, sorgulayan, analiz eden ve mankurtlaşmayan kişidir. Bütün zamanlarda okuyan, öğrenmeyi öğrenmiş ve sorgulayan bireyler yetiştirmeliyiz. Bu anlamda devlet olarak şu an içinde bulunduğumuz etkinlik de dâhil olmak üzere çok çeşitli projeler ve çalışmalar yapıyoruz. Eğitimciler, kütüphaneciler, akademideki hocalarımız gibi farklı disiplinlerde görev yapan kişiler, okuma alışkanlığı ile ilgili çalışmalar yapıyorlar. Eğitimin temeli merak, araştırma, bilgi ve dolayısıyla kütüphane; bir diğer ayağında da okuma alışkanlığı temelinde şekillenmediği sürece istediğimiz seviyeye kavuşamadan ilerleyeceğiz. Panel kapsamında altı öğrencimizin okuması için milli ve manevi değerler anlamında bizlere katkı sağlayacak çok kıymetli eserler seçilmiş. Genç kardeşlerimizin bu yaşlarda bizi biz yapan ve geleceğe taşıyan milli ve manevi değerlerimizi fark edip okumaları bence çok önemli. Peygamber Efendimiz (SAV) bir hadisinde ‘Benim ashabım yıldızlar gibidir. Hangisinin peşine düşseniz sizi doğruya götürür.’ buyuruyor. Gençliğimiz, burada eserleri okunan altı üstadımızın, altı değerimizin ve benzerlerinin hangisine tutunsa ayakta kalır. Projede emeği geçenlere tek tek teşekkür ederim.” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Erol Yılmaz, Eğitim Fakültemiz Dekanı Prof. Dr. Erman Yükseltürk ve Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültemiz Dekanı Prof. Dr. Murat Lüy; Kitap Seni Çağırıyor Projesi'nde görev alan Üniversitemiz öğretim üyelerine, Yahşihan İlçe Müdürlüğünde projede sorumlu olan öğretmenlere ve sunum gerçekleştiren öğrencilere hediye verdi.

Program, günün anısına fotoğraf çektirilmesi ile sona erdi.