Üniversitemiz İş Sağlığı ve Güvenliği Koordinatörlüğü tarafından 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) Kanunu'nda yapılan yeni düzenlemelerle ilgili bilgi vermek amacıyla “İSG Mevzuatı, Risk Değerlendirmesi Süreçleri, DETSİS ve İSGKATİP Platformları Üzerinden Çalışanların İSG Sistemine Entegrasyonu” konulu eğitim düzenlendi.
Üniversitemiz Merkezi Derslikler’de verilen eğitime Rektör Yardımcımız ve İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Temsilcimiz Prof. Dr. Mehmet Başalan, İş Sağlığı ve Güvenliği Koordinatörü ve İş Güvenliği Uzmanı Öğr. Gör. Şükrü Bulut, İş Güvenliği Uzmanı ve Öğr. Gör. Meltem Ünal Bulut, Elektrik-Elektronik Mühendisi ve İş Güvenliği Uzmanı Erdinç Değirmencioğlu ile akademik ve idari birim amirleri, risk değerlendirme ekipleri ve İSG sorumluları katıldı.
Eğitimin açılış konuşmasını yapan Rektör Yardımcımız ve İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Temsilcimiz Sayın Prof. Dr. Mehmet Başalan, yeni mevzuat değişikliklerinin önemine vurgu yaparak iş yerlerinde iş sağlığı ve güvenliğinin daha etkin hale getirilmesi için yapılan düzenlemelerin detaylarını paylaştı.
Risk değerlendirmesi ve İSG mevzuatı hakkında bilgi veren Öğr. Gör. Şükrü Bulut ve Öğr. Gör. Meltem Ünal Bulut, mevzuat değişikliklerinin yanı sıra risk değerlendirme süreçleri, tehlike sınıflarına göre alınması gereken önlemler, iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin yürütülmesi ve işverenlerin yükümlülükleri hakkında detaylı bir şekilde bilgi verdi. Eğitimde ayrıca, iş yerlerinde periyodik eğitim ve periyodik kontrol süreçlerinin nasıl yürütüleceği, çalışanların sağlık gözetimlerinin nasıl sağlanacağı ve güvenlik kültürünün geliştirilmesine yönelik iyi uygulama örnekleri paylaşıldı.
İş Güvenliği Uzmanı Erdinç Değirmencioğlu, Devlet Teşkilatı Merkezi Kayıt Sistemi (DETSİS) ve İSGKATİP entegrasyonu ile tüm çalışanların İSG sistemine dâhil edilme süreçlerini anlattı. İş Güvenliği Uzmanı Değirmencioğlu, İSGKATİP entegrasyonu sayesinde tüm çalışanların İSG hizmetlerine erişiminin sağlanarak risk analizlerinin daha kapsamlı hale getirilmesi, çalışanların görev tanımları ile tehlike sınıflarına uygun İSG hizmetlerinin atanmasının sağlanması, personelin sağlık gözetimi ve İSG eğitim süreçlerinin takip edilmesi, iş yeri risk haritalarının güncellenmesi ve tehlike sınıflarına uygun önlemlerin alınması işlemlerin yapılabileceğini ifade etti.
ÇASMER ve Yeni Düzenlemeler Detaylandırıldı
Eğitimde, bu entegrasyon sürecinin iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin dijitalleşmesi ve çalışanların daha etkin şekilde İSG sistemine dahil edilmesi açısından büyük bir adım olduğu vurgulandı.
Eğitim kapsamında; iş sağlığı ve güvenliği hizmeti sunacak yetkili birimlere Çalışan Sağlığı Merkezi (ÇASMER) eklenmesiyle birlikte, iş yerlerinde kullanılan ekipmanların mevzuat ve standartlara uygunluğunun kontrol edilmesi amacıyla yetkili muayene kuruluşlarının devreye alınması konularına da değinildi. 50’den az çalışanı bulunan ve az tehlikeli birimlerde sağlık raporlarının artık ÇASMER’lerden, aile hekimlerinden veya diğer kamu sağlık hizmeti sunucularından alınabileceği belirtilerek, işverenlerin bu süreçte dikkat etmesi gereken hususlar vurgulandı.
İnteraktif bir şekilde gerçekleşen eğitimle ilgili düşüncelerini paylaşan katılımcılar, yeni düzenlemeler hakkında kapsamlı bilgilendirme yapılmasının, uygulama süreçleriyle ilgili detaylı anlatımların ve örnek olay analizlerinin oldukça faydalı olduğunu belirtti.
Eğitim sonunda, katılımcılara iş yerlerinde risk değerlendirme, İSG sistemine entegrasyon ve yeni mevzuat uygulamalarına uyum süreçlerine ilişkin rehber dokümanların sağlanacağı ifade edildi.
İş Sağlığı ve Güvenliği Koordinatörlüğü yetkilileri, önümüzdeki dönemde işverenlere ve çalışanlara yönelik bilgilendirme ve uygulama desteklerinin devam edeceğini belirtti.