Kurban Olarak Kesilebilecek
Hayvanların Nitelikleri Nelerdir?
Üniversitemiz
Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Doç.
Dr. Serkan Erat kurbanlık seçiminde dikkat edilmesi gereken hususlar ve
büyükbaş hayvanlarda uygulanabilecek yatırma teknikleri hakkında detaylı
bilgiler verdi.
Bayramların insanları bir
araya getiren, dini ve milli duyguları pekiştiren özel günler olduğunu belirten
Doç. Dr. Serkan Erat, “Karşılamaya
hazırlandığımız Kurban Bayramı’nda, kurbanlarımızın insancıl ve hijyenik koşullarda
kesilmesini temin ederek, kendimizin ve paylaşımda bulunduğumuz kişilerin sağlığını
riske atmamak, en az dini vazifelerimizi yerine getirmek kadar önemlidir. Diyanet
İşleri Başkanlığı’nın da web sitesinde belirttiği şekilde ‘Kurban edilecek
hayvana acı çektirilmemeli
ve eziyet verilmemelidir. Hayvanlar ehil kişiler tarafından kesilmeli ve kesim işlemi süratli bir
şekilde yerine getirilmelidir. Ayrıca, çevre temizliği için gerekli tedbirler alınmalıdır. Kesim
esnasında hayvanların, birbirlerinin kesimini görecek şekilde yan yana bulundurulmamalarına özen
gösterilmelidir’ dedi.
Koyun,
keçi, sığır, manda ve devenin kurban olarak kesilebileceğini ifade eden Doç. Dr. Erat, kurbanlık
hayvanın sağlıklı, uzuvlarının tam ve besili olmasının gerektiğini belirtti.
Kurbanlık Hayvanda Sağlık
Kriterleri Nelerdir?
Kurbanlık hayvanda aranması
gereken sağlık kriterlerini sıralayan Doç.
Dr. Erat, “Kurbanlık hayvanın davranış,
yürüyüş, vücut yapısı ve şekli normal, tüyleri düzgün ve parlak, gözlerinde
canlı bir bakış olması, geviş getirmesi ve solunumunun düzgün olması gerekir.
Kötürüm derecesinde hasta, zayıf ve düşkün, bir veya iki gözü kör,
boynuzlarının biri veya ikisi kökünden kırık, dili, kuyruğu, kulakları ve
memesi kesik, dişlerinin tamamı veya çoğu dökük hayvanlar kurban edilemez. Hayvanın doğuştan boynuzsuz olması,
şaşı olması, topal olması, hafif hasta olması, bir kulağın delik veya yırtılmış
olması hayvanların kurban olarak kesilmesine mani değildir. Gelişmesini
tamamlamamış veya etleri olgunlaşmamış çok genç hayvanlar,
gebe hayvanlar, bir hafta önce doğum yapmış hayvanlar, vücut sıcaklığı çok
yüksek olan hayvanların (sığır ve koyunda 40,5° ve üzeri) yasal olarak
kesilmeleri yasaktır” dedi.
Kurbanlık Hayvanlarda Yaş
Kriterleri
Doç.
Dr. Erat, kurbanlık hayvanların belirli
bir yaşa sahip olmaları gerektiğini belirterek, “Devenin 5, sığır ve mandanın 2 (24 ay), koyun ve keçinin 1 yaşını doldurmuş olması gerekir. İki yaşını bitirdikleri kesin olarak
bilinen büyükbaş hayvanların kapak atmamaları kurban olmalarına engel olmaz. Yine
kapak attığı halde iki yaşını doldurmamış olurlarsa kurban olarak kesilemezler.
Ancak doğumu kesin olarak bilinmeyen büyükbaş hayvanlar için kapak atma, bir
ölçü olarak kabul edilebilir. Kurban olacak hayvanların bilgileri, kulak küpe
numaraları https://hayvanbilgi.tarim.gov.tr adresine girilerek öğrenilebilir. Altı ayını tamamlayan
koyun bir yaşını doldurmuş gibi gösterişli olursa kurban edilebilir. Keçilerin
kurban edilebilmesi için bir yaşını doldurmuş olması gerekir. Sığırlarda olduğu
gibi keçilerde de yaş tayini, ön kesici süt dişlerinin çıkıp yerlerini kalıcı dişlerinin
alması esasına dayanmaktadır. Keçilerde ilk kesici ön süt dişlerinin değişimi
15 - 18 aylıkken gerçekleşmektedir” dedi.
Sığırda Dişlerden Yaş
Tayini
Ergin
bir sığırın ağzında 32 diş bulunduğunu ifade eden Doç. Dr. Serkan Erat, “Sığırlarda üst çenede
12 azı diş vardır, kesici diş bulunmaz. Sığırlarda
alt çenede 12 azı diş ve 8 kesici diş olmak üzere toplam 20 diş vardır. Sığırların
alt çenede bulunan kesici dişlerinin durumu
incelenerek yaş tayini yapılabilir. Sığırlarda dişlere göre yaş tayini kesici süt dişlerinin yerine kesici kalıcı dişlerin alması ve
aşınma süreleri dikkate alınarak yapılır. (Resim 1 ve 2). Kesici dişler alt
çenenin önünde sağ ve solda dörder tane olmak üzere 8 adettir (2 adet ön
kesici, 2 adet orta kesici ve 2 adet son kesici).Süt dişleri kalıcı dişlere
göre daha beyaz ve küçük olup, parmakla dokunulduğunda oynarlar yani çeneye
gevşek bağlıdır ve şekil olarak mantara benzerler. Kalıcı dişler sarımtırak
renklidir, çene kaidesine sıkı sıkıya bağlıdır. Şekilleri daha düzgün ve çeneye
bağlanma noktaları daha kalındır. Genelde enleri boylarına yakın olduğu için süt
dişlerinden farklı oldukları kolaylıkla anlaşılır. Besleme ve ırk özelliklerine
bağlı olarak bazı değişiklikler gösterebilir. Sığır ve mandada iki yaşını
tamamlayıp tamamlamadığını ve üç yaşına girdiğini anlamak için iki ön kesici
süt dişlerinin yerini kalıcı dişlerin alması gerekir ki halk arasında buna “kapak atma” denir. Dolayısı ile sığır
veya mandanın alt çenesinin önünde gelişimini tamamlamış iki kalıcı kesici
dişin bulunması o hayvanın iki yaşını doldurduğunu göstermektedir” şeklinde
konuştu. (Resim 3 ve 4).
.jpg)
Resim 1. Kesici
süt ve kalıcı dişler
.jpg)
Resim
2. Kesici kalıcı dişler
.jpg)
Resim 3. Kesici
dişlerin konumu ve iki yaşındaki bir sığırın alt çene diş yapısı
.jpg)
Resim 4. Üç ve
dört yaşındaki bir sığırın alt çene diş yapısı
.jpg)
Resim
5. Üç-üç buçuk yaşları arasında bir sığır.
Sığırlarda Yatırma
Teknikleri
Aşağıda
verilen bazı şekillerde sığırlarda yatırma teknikleri gösterilmiştir:
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)