Havalar Isınıyor Alerjiye Dikkat!
Üniversitemiz Tıp Fakültesi Allerji ve İmmünoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. A. Füsun Kalpaklıoğlu yüzyılın hastalıklarından birisi olan "Allerji"nin önemi hakkında açıklamalarda bulundu.
"Her Beş Kişiden Birinde Polen Allerjisi Var"
Allerji ile ilişkili tüm hastalıkların giderek artma eğiliminde olduğunu ve özellikle polen allerjisinin insanların yaşam kalitesini son derece etkilediğini belirten Prof. Dr. Füsun Kalpaklıoğlu, havaların ısınmasının çoğu insan için sevinç kaynağı olurken saman nezlesi (polen allerjisi) olanlar için kötü haber anlamına geldiğini belirterek sözlerine şu şekilde devam etti: "Yaklaşık her beş kişiden birisinde görülebilen polen allerjisi olanlar için bahar, burun ve göz nezlesi demektir. Bu yıl özellikle iklim değişikliklerinin allerjik hastalıkların artışına yol açtığı gözlemlenmektedir. Çalışmalara göre atmosferde artan karbondioksit düzeyleri sıcaklık artışına ve bitkilerin daha çok polen üretmesine ve polen mevsiminin uzamasına yol açarak allerjen maruziyetini arttırmaktadır. Üstelik sadece polen değil, ısı artışına bağlı rutubet artışı küf mantarı gibi diğer allerjenlerin de miktar ve mevsiminde uzamaya yol açmaktadır. Veriler incelendiğinde; allerjik bireylerin şikayetlerinin geçmiş 10 yıla göre ortalama 2 hafta daha erken ortaya çıktığını, ancak daha erken sonlanmadığı ortaya koymaktadır. Her yıl farklı olmakla beraber iklim değişiklikleri polen mevsiminin uzamasına yol açmıştır."
Polen allerjisinin bireyin fiziksel, psikolojik ve sosyal hayatını olumsuz yönde etkilediğinin altını çizen Prof. Dr. Füsun Kalpaklıoğlu, allerjik rinitin belirtilerinin ard arda 5-10 kez hapşırık, burunda ve gözde kaşıntılı ve sulu akıntı; ayrıca burunda tıkanıklık, gözlerde kızarıklık, göğüste tıkanıklık hissi, halsizlik, uyku hali, depresyon ve lens takamama gibi günlük rutinlerine engel olmayla sonuçlanabildiğini belirtti. Prof. Dr. Kalpaklıoğlu, bu açıdan allerjik şikayeti olan hastaların mevsim gelmeden allerji uzmanına başvurarak tanı ve tedavi almalarının, hem semptomların hem de hayat kalitelerinin düzelmesine yol açması açısından oldukça önemli olduğunu söyledi.
"23. Ulusal Allerji ve Klinik İmmünoloji Kongresi'nde Allerji Bilimsel Platformda Tartışılacak"
Tüm dünya ülkeleri gibi Türkiye'de de Dünya Allerji Haftasında (4-10 Nisan 2016) düzenlenen bilimsel etkinliklerle allerjik hastalıklarla ilgili olarak farkındalığı arttıracak faaliyetlerde bulunulduğunu söyleyen Prof. Dr. Kalpaklıoğlu, "Bu yıl 23. Ulusal Allerji ve Klinik İmmünoloji Kongresi, 12 Ekim tarihinde Bodrum'da gerçekleştirilecektir. Başkanlığını da üstlendiğim bu kongrede allerjide mobil uygulamalardan ileri teknolojilere pek çok konunun birbiri ardına tartışılacağı bilimsel bir platformda, allerji/immünoloji alanındaki küresel yeniliklerin en yetkin ağızlardan aktarılması amaçlanmaktadır. Bu amaçla Türkiye’den değerli konuşmacıların yanı sıra ABD ve Avrupa’dan da konusunda uzman çok sayıda tanınmış bilim insanını ülkemizde misafir edecek olmanın heyecanı içinde hazırlıklara hızla devam ediyoruz." dedi.