05 Nisan 2019

Otizm Farkındalık Paneli


Üniversitemiz Danışma Rehberlik Uygulama ve Araştırma Merkezi (DRUAM) tarafından, Otizm Farkındalık gününde, otizm spektrum bozukluğunun çeşitli yönleriyle ele alındığı Otizm Farkındalık Paneli düzenlendi. Moderatörlüğünü  Eğitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Anabilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Naciye Güven’in yaptığı panelde Üniversitemiz Sağlık Bilimleri Fakültesi Çocuk Gelişimi Bölümünden Doç. Dr. Gözde Akoğlu “Otizm Spektrum Bozukluğu (OSB): Tanı ve Gelişimsel Özellikleri” konusunda, Kırıkkale Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Özel Eğitim Uzmanı Said Önder “Eğitsel Değerlendirme ve Verilen Hizmetler” konusunda, Üniversitemiz Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmetler Bölümünden Arş. Gör. Kübra Arslan “Otizm ve Aile: Yaşanılan Güçlükler ve Çözüm Yolları” konusunda ve son olarak otizm spektrum bozukluğu olan  öğrenci velisi Abdullah Atilay Ayanoğlu “Ailenin gözünden Otizm” konusunda önemli bilgiler verdiler.

Otizmde Erken Tanı ve Yoğun Sürekli Eğitim Önemli

Panel başkanı Dr. Öğretim Üyesi Naciye Güven, doğuştan gelen ve genellikle yaşamın ilk üç yılında fark edilen gelişimsel bir farklılık olan otizmde erken tanının ve yoğun ve sürekli eğitimin önemine değinirken “Yapılan bilimsel araştırmalar da erken tanı ve doğru bir eğitim ile yoğun olarak eğitim alan çocuklarda otizmin geriletilmesi konusunda gelişim sağlandığını göstermektedir” dedi. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın hazırladığı “Otizm Spektrum Bozukluğu Olan Bireylere Yönelik Ulusal Eylem Planı’nda otizm spektrum bozukluğu (OSB) olan bireylerin hizmetlerden diğer bireylerle eşit olarak yararlanmasını sağlamak ve bağımsız biçimde toplumsal yaşamın her alanına katılımlarını kolaylaştırmak amacıyla 6 öncelikli alanın belirlendiğini, bu alanlardan ilkinin farkındalık çalışmaları ve kurumlar arası işbirliği olduğundan da bahseden Güven, Danışma Rehberlik Uygulama ve Araştırma Merkezi olarak bu etkinlikle bu amaca hizmet etmeyi hedeflediklerini belirtti.

Değerlendirme ve Müdahalede Anahtar: Bireysel Gereksinimleri Merkeze Alan Kapsayıcı Bir Yaklaşım Olmalı

Üniversitemiz Sağlık Bilimleri Fakültesi Çocuk Gelişimi Bölümünden Doç. Dr. Gözde Akoğlu Otizm Spektrum Bozukluğu (OSB)’nun tanısı ve gelişimsel özelliklerinden bahsederken; otizmin yaşam boyu süren bir farklılık olduğunu ancak etkilerinin değiştirilebildiğini, sosyal iletişim alanındaki yetersizliğin belirgin olduğunu söyledi. DSM-V tanı kriterlerine değinen Akoğlu, otizmin tedaviden ziyade müdahale gerektiren bir farklılık olduğunun altını çizerken otizme dair doğru bilinen yanlışlara, olası nedenlere ve görülme sıklığına değindi. Değerlendirme ve müdahalede anahtarın, bireysel gereksinimleri merkeze alan kapsayıcı bir yaklaşım olduğunun önemini vurgulayarak konuşmasını sonlandırdı.

Rehberlik ve Araştırma Merkezlerinde Oluşturulan Özel Eğitim Değerlendirme Kurulu Tarafından Yapılıyor

Kırıkkale Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Özel Eğitim Uzmanı Said Önder, 2006-2019 yılları arasında Kırıkkale’de otizm tanısı alan bireylerin sayısal profilinden, eğitsel değerlendirme ve tanılama sürecinden bahsetti. Bireylerin eğitsel değerlendirmesi ve tanılaması ile ilgili iş ve işlemlerin Rehberlik ve Araştırma Merkezlerinde oluşturulan özel eğitim değerlendirme kurulu tarafından yapıldığını belirten Önder, OSB olan bireylere ve ailelerine verilen hizmetlere değindi. Özel eğitim uzmanları açısından süreç sorunlarını anlattı ve özel eğitim alanında lisans mezunu öğretmen sayısının ve otizmli bireylere verilen ders saatlerinin yetersizliğine vurgu yaptı.

Otizmli Bir Bebeğin Dünyaya Gelmesi, Aile Sisteminin Tüm Sürecini Etkilemekte

Üniversitemiz Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmetler Bölümünden Ars. Gör. Kübra Arslan, otizm ve aile konusunu ele alarak bu süreçte yaşanan sorunlara ailenin bakış açısından yaklaştı ve “Toplumun en küçük sistemi ailedir ve her aile kendi içinde bir sistem oluşturmaktadır. Yeni bir çocuğun dünyaya gelişi, beraberinde umut ve beklentiler getiren sevinç ve heyecan verici bir olaydır. Bebeğin dünyaya gelişi ile ailede birçok değişim gerçekleşir ve ailenin yaşamı yeniden şekillenir. Anne ve babaların eş olarak birbirinden, hayatlarından, mesleklerinden, yakın çevreden ve toplumdan beklentileri farklılaşır. Otizmli bir bebeğin dünyaya gelmesi, aile sisteminin tüm sürecini etkilemekte ve aile yaşamı bu doğrultuda şekillenmektedir” dedi. Ailede, otizm gibi gelişimsel bozukluğu olan bir çocuğun olması aile üyelerinin; yaşamlarını, duygu ve düşüncelerini, davranış örüntüleri ve ilişki biçimlerini de içine alacak biçimde çok yönlü olarak etkilediğini belirterek bu etkilenme sürecinin ailenin, çocuğun gelişimsel sorunu olduğunu fark ettiği ilk andan itibaren başladığına vurgu yaptı.

Son olarak otizmli çocuğa sahip öğrenci velisi Abdullah Atilay Ayanoğlu da ailenin gözünden yaşadıkları süreci anlattı. Özellikle çocuğuna yazdığı şiir salonda duygusal anlar yaşattı.

Panel sonunda katılımcıların sorularına yer verildi ve panelistlere teşekkür belgeleri takdim edildi.